Akkermansia muciniphila

Akkermansia muciniphila is een van de meest voorkomende bacteriesoorten in de darmen. De bacteriesoort heeft als belangrijke taak om te zorgen dat het darmslijmvlies gezond blijft en bijdraagt aan een evenwichtige darmflora en daarmee zorgt voor positieve effecten op de darmgezondheid en de algehele gezondheid.

Onderwerpen in dit artikel:

  • De werking van Akkermansia
  • Akkermansia waarde
  • Akkermansia in de darmen verhogen

 

De werking van Akkermansia

De Akkermansia bacterie bevindt zich in het darmslijmvlies, de slijmlaag aan de binnenkant van onze darmen. Het darmslijmvlies is van belang voor een goed werkend immuunsysteem. Het slijmvlies heeft een filterwerking en zorgt ervoor dat er geen schadelijke stoffen uit de darminhoud door de darmwand heen kunnen glippen en in de bloedbaan terecht komen. Het is daarom belangrijk dat het darmslijmvlies dik en stevig is. De Akkermansia bacterie voedt zich met het slijm in de wand van de darm en geeft de slijmcellen ook een seintje voor het opnieuw aanmaken van slijm. Hierdoor ontstaat verhoogde dichtheid van het darmslijmvlies en is de filterwerking optimaal.

 

Akkermansia waarde

Voldoende aanwezigheid van Akkermansia in het darmslijmvlies is van belang voor de instandhouding van de darmbarrière. Is Akkermansia onvoldoende aanwezig, dan kan de barrièrefunctie worden verstoord en kunnen schadelijke stoffen binnendringen waardoor er meer kans ontstaat op het ontwikkelen van een te hoge bloeddruk of cholesterol, verhoogde bloedsuikerwaarden of overgewicht. Wil je weten of er in je darmen voldoende van de bacteriesoort Akkermansia aanwezig is, doe dan een ontlasting onderzoek.    

Je darmwaardes laten checken? De Darm Health Check van Perfect Lab is een uitgebreid ontlastingsonderzoek, dat standaard 16 darmwaardes onderzoek. Naar persoonlijke behoefte kun je deze uitbreiden met aanvullende waardes.

 

Akkermansia in de darmen verhogen

De Akkermansia bacterie waarde in de darmen verhogen kan met behulp van een gezonde voeding. Zorg voor een voedingspatroon voorzien van voldoende vezels zoals groenten, fruit, peulvruchten en noten. Deze hebben een positief effect op de groei van deze bacterie terwijl ongezonde vetrijke voeding kunnen leiden tot een vermindering van de Akkermansia bacterie in de darmen. Om vezels te kunnen verwerken en zo de groei van Akkermansia te stimuleren is een probiotica suppletie van hoogwaardige kwaliteit aan te raden. Ook voeding die rijk is aan polyfenolen kan bijdragen aan het verhogen van Akkermansia in de darmen, denk aan bosbessen, kurkuma en cacao. 

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies