fbpx
 

Alkalische fosfatase

perfect pab alkalische fosfatase
perfect pab alkalische fosfatase

Alkalische fosfatase is een enzym dat fosfaatgroepen van verschillende moleculen kan verwijderen zoals eiwitten en nucleotiden. Dit proces wordt defosforylering genoemd en levert over het algemeen energie op. Alkalische fosfatase komt in grote hoeveelheden voor in cellen die bot aanmaken en in de gal en lever. Ook zijn kleinere hoeveelheden van het enzym te vinden in de darm en placenta. Voor gezonde botten, gal en lever is het van belang dat het Alkalische fosfatase niveau stabiel is. Zowel een verhoogd als een verlaagd Alkalische fosfatase niveau is ongunstig en kan duiden op gezondheidsproblemen.

Alkalische fosfatase testen

Bij verdenking op problemen met de lever, de galwegen of het botweefsel kan een bloedtest worden gedaan die inzicht geeft in je Alkalische fosfatase waarde. Is er sprake van een gezonde lever en gezond botweefsel? Dan wordt de hoeveelheid Alkalische fosfatase in het bloed meestal gemeten op minder dan 125 IU/l.

Alkalische fosfatase verhoogd

Wanneer de Alkalische fosfatase te hoog is, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Er kan sprake zijn van een niet optimaal functionerende lever of de galwegen kunnen verstopt zijn. Vaak wordt de Alkalische fosfatase getest in combinatie met een andere test zoals Gamma-GT, ALAT en ASAT om de exacte oorzaak van de verhoging te kunnen vaststellen. Als naast een verhoogde Alkalische fosfatase waarde ook een verhoogde gamma-GT waarde wordt gemeten, kan bijvoorbeeld sprake zijn van een leveraandoening.

Alkalische fosfatase verlaagd

Ook wanneer het Alkalische fosfatase te laag is kan dit ongunstig zijn en lichamelijke klachten met zich meebrengen. Een verlaagde waarde kan verband houden met een magnesium tekort, een vitamine D tekort of een niet goed werkende schildklier.

Afhankelijk van de uitkomst van de bloedtest in combinatie met vervolgonderzoek zal de oorzaak van een verhoogde of verlaagde Alkalische fosfatase waarde moeten worden vastgesteld. Aan de hand daarvan kan met behulp van dieetverandering, verandering van levensstijl of medicatie de oorzaak worden aangepakt en de waarde weer worden verlaagd of verhoogd tot een normaalwaarde.

Alkalische fosfatase, maar ook GAMMA-GT, ASAT, ALAT en vitamine D zijn een van de vele bloedwaardes die worden onderzocht de in Premium Health Check.

Wil jij een vrijblijvend consult over welk onderzoek jij nodig hebt?

Wij begrijpen dat je wellicht eerst meer informatie en advies wilt ontvangen voordat jij besluit een bloed- of darmonderzoek te laten uitvoeren. Daarom bieden we je de mogelijkheid om een gratis consult aan te vragen. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen contact met je op om een belafspraak in te plannen. Tijdens dit gesprek zullen onze deskundige adviseurs al je vragen beantwoorden en je begeleiden bij het maken van de juiste keuze voor je persoonlijke situatie.

Blog

Vorige
Volgende