Apolipoproteïne A1 en B

Apolipoproteïne A1 en B

Apolipoproteïnen zijn eiwitten die kunnen binden aan vetten en hierdoor lipoproteïnen vormen. Op die manier helpen apolipoproteïnen om vetten zoals cholesterol en triglyceriden wateroplosbaar te maken zodat deze door het lichaam getransporteerd kunnen worden via het bloed en de lymfeklieren. Er bestaan verschillende soorten apolipoproteïnen met elk hun eigen functie. Apolipoproteïnen A1 en B zijn onderdeel van HDL en LDL cholesterol en zijn sterke voorspellers van hart- en vaatziekten.

Onderwerpen in dit artikel:

  • Apolipoproteïne A1
  • Apolipoproteïnen B
  • Apo A1 en Apo B meten

Apolipoproteïne A1

Apolipoproteïne A1 (Apo A1) is de eiwitcomponent die voornamelijk gebonden is aan het HDL cholesterol. HDL (high density lipoprotein) cholesterol is het ‘goede cholesterol’. De HDL deeltjes zorgen ervoor dat het teveel aan cholesterol in de cellen wordt teruggevoerd naar de lever. In de lever kan het cholesterol worden hergebruikt of worden afgebroken en via de gal uit het lichaam worden verwijderd. HDL helpt om te voorkomen dat het cholesterol zich in de vaatwand afgezet en heeft een beschermende functie tegen hart- en vaatziekten.
Wanneer de hoeveelheid HDL in het bloed stijgt neemt de hoeveelheid apo A1 toe en wanneer HDL in het bloed daalt neemt de hoeveelheid apo A1 af. Een verhoogde apo A1 waarde is in de meeste gevallen geen probleem. Bij een verlaagde waarde is ook sprake van een verlaagde waarde aan HDL cholesterol en dit betekent dat de afvoer van cholesterol uit het lichaam niet of minder goed verloopt.

Apolipoproteïne B

LDL (low density lipoprotein) cholesterol wordt ook wel het ‘slechte cholesterol’ genoemd en bestaat uit verschillende vetten én het eiwitcomponent apolipoproteïne B. LDL transporteert cholesterol van de lever naar de cellen. Een teveel aan cholesterol wordt afgezet in de cellen van de vaatwand. Hierdoor kunnen vernauwingen van de aders ontstaan wat op termijn kan leiden tot hart- en vaatziekten. De hoeveelheid apo B in het bloed neemt toe als de hoeveelheid LDL stijgt en neemt af als de hoeveelheid LDL in het bloed daalt.

Apo A1 en apo B meten

De apo A1 en Apo B waarden zijn sterke voorspellers voor de kans op hart- en vaatziekten en het meten van deze waarden kan ook bijdragen om het effect van een cholesterolverlagende behandeling of leefstijl te volgen. Bij een verlaagde apo A1 waarde is vaak ook sprake van een verlaagde HDL-waarde. Dit betekent dat de afvoer van cholesterol uit het lichaam minder goed verloopt en indicatie voor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Een hoge apo A1 is een indicatie voor een lager risico op hart- en vaatziekten. Bij een verhoogde apo B waarde is ook de kans op hart- en vaatziekten verhoogd. Een verlaagde apo B waarde kan onder andere te maken hebben met grote hoeveelheden vet in het bloed, verminderde werking van de schildklier, een erfelijke ziekte of gebruik van bepaalde geneesmiddelen.

Je bloed laten checken? Perfect Lab onderzoekt met de Bloed Health check standaard 30 bloedwaardes, met de mogelijkheid tot het uitbreiden van het onderzoek met extra waardes, waaronder Apo A1 en Apo B. Je bloed is de spiegel van je gezondheid.

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies