Beta-defensine-2

Beta-defensine-2

In de darmen bevinden zich slijmvliezen. Deze hebben onder andere de taak om het lichaam te beschermen tegen ongunstige en ziekmakende invloeden van buitenaf zoals schimmels, bacteriën en parasieten maar ook tegen lichaamsvreemde stoffen die we binnenkrijgen door milieu-invloeden of via onze voeding. Het lichaam reageert hierop door via het slijmvlies van de dikke darm Beta-defensine-2 te produceren. Beta-defensine-2 vormt samen met Secretoir IgA een afweerreactie tegen deze invloeden.

Onderwerpen in dit artikel:

  • De werking van Beta-defensine-2
  • Beta-defensine-2 waarde

De werking van Beta-defensine-2

Beta-defensine-2 is een ontstekingsremmende stof die endogeen wordt aangemaakt en onderdeel uitmaakt van het aangeboren immuunsysteem. De stof betreft een soort eigen antibiotica productie van de darmen en er is slechts een kleine hoeveelheid van nodig om de bacteriën, schimmels, gisten, parasieten of virussen te doden. Beta-defensine-2 maakt echter geen onderscheid tussen goede en slechte bacteriën in de darmflora. Dit kan zorgen voor een disbalans in de darmflora.

Beta-defensine-2 waarde

De Beta-defensine-2 waarde wordt gemeten in de ontlasting. Beta-defensine-2 wordt veelal samen gemeten met de Secretoir IgA waarde, de hoeveelheid van deze waarden geeft informatie over de afweerreactie in de darmen en geeft indirect informatie over belastende factoren in de darmen. Beta-defensine-2 wordt alleen geproduceerd door het slijmvlies van de dikke darm. Een toename kan duiden op een aandoening van de dikke darm. Daarnaast is de Beta-defensine-2 verhoogd in geval van de ziekte van Crohn of bij besmetting met de Dientamoeba fragilis parasiet. 

Je darmwaardes laten checken? De Darm Health Check van Perfect Lab is een uitgebreid ontlastingsonderzoek, dat standaard 16 darmwaardes onderzoek. Naar persoonlijke behoefte kun je deze uitbreiden met aanvullende waardes.

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies