Biomarkers zijn meetbare indicatoren die informatie geven over je gezondheidstoestand. Er zijn verschillende soorten biomarkers die worden gemeten in lichaamsvloeistoffen zoals het bloed, urine, speeksel of weefsel. Biomarkers geven informatie over bijvoorbeeld een fysiologische verandering in het lichaam of over het risico op het ontwikkelen van een ziekte of aandoening. Door je vitale biomarkers te kennen, kun je voorkomen dat ze zich kunnen ontwikkelen tot klachten en ziekten. Zo lang je vitale biomarkers op peil blijven, doe je er alles aan om zo gezond mogelijk te blijven.
Onderwerpen in dit artikel:
- Biomarkers meten met bloedonderzoek
- Waarom je biomarkers op peil houden?
Biomarkers meten met een bloedonderzoek
Een bloedwaardentest is een nauwkeurige manier om diverse specifieke biomarkers te meten. Bloed wordt ook wel “de spiegel van je gezondheid” genoemd. Bloed bevat ontzettend veel gezondheidsinformatie. Het is daarom de absolute basis methode om inzicht te krijgen in je gezondheid. In het bloed kunnen verschillende biomarkers worden gemeten die informatie geven over de huidige gezondheidstoestand maar ook over het risico op mogelijke gezondheidsproblemen. De biomarkers in het bloedonderzoek worden weergegeven in waarden. Verhoogde of verlaagde waarden kunnen duiden op afwijkingen, (risico’s op) aandoeningen of op disbalans of tekorten in het lichaam. Aan de hand van de uitkomsten kan vervolgonderzoek plaatsvinden of kan de leefstijl worden aangepast om zo de biomarkers weer op peil te brengen. Door je biomarkers periodiek te controleren kun je veranderingen opmerken en volgen en in geval van afwijkingen maatregelen nemen zodat ongemakken en gezondheidsproblemen worden voorkomen.
Waarom je biomarkers op peil houden?
In Nederland heeft bijna 60% van de bevolking één of meer chronische aandoeningen. Dat betekent dat we massaal ongezond oud worden. Zoals je hiervoor hebt gelezen kunnen biomarkers informatie geven over je huidige gezondheidstoestand of het risico op gezondheidsproblemen. Verhoogde of verlaagde waarden kunnen schade toebrengen aan het lichaam en daarmee je biologische leeftijd verhogen. Je biologische leeftijd geeft aan hoe gezond je lichaam is en functioneert en kan afwijken van je chronologische leeftijd die in jaren weergeeft hoe oud je bent. Je houdt je biologische leeftijd zo laag mogelijk door je biomarkers op peil te houden en op deze manier zo lang mogelijk gezond oud te worden.
In Nederland is het niet gebruikelijk om preventief je vitale biomarkers te meten. Dit doen we meestal pas als de alarmbellen gaan rinkelen, maar dan is het vaak al te laat. Het is dan ook niet gek dat bijna 60% van de Nederlanders een of meer chronische aandoeningen heeft.
Door regelmatig een uitgebreid bloedonderzoek te doen, kun je een hoop van deze ellende voorkomen. “Meten is weten, en voorkomen is beter dan genezen”!
Je biomarkers houd je in het algemeen op peil met behulp van een gezond voedingspatroon voorzien van onbewerkte (plantaardige) voeding, voldoende beweging, stressregulatie, voldoende ontspanning, sociaal contact en door te blijven leren. Wanneer uit bloedonderzoek blijkt dat bepaalde biomarkers afwijken, kan specifiek advies helpen om deze weer op peil te brengen.
Tot slot
Bloedonderzoek geeft inzicht in jouw biomarkers en daarmee in jouw biologische leeftijd. Voorkom vroegtijdige veroudering en blijf zo lang mogelijk gezond door je biomarkers met behulp van een gezonde leefstijl op peil te houden.