10% korting ontvangen?
 
perfect lab candida in de darmen

Candida in de darmen

Candida is een gistachtige schimmel die overal in de natuur aanwezig is, waaronder in ons lichaam. Candida is normaliter in kleine hoeveelheden in de slijmvliezen in de mond en darmen aanwezig ter ondersteuning van de spijsvertering.

In de darmen leven wel een triljoen aan verschillende soorten bacteriën, schimmels en gisten waarvan goede en minder goede welke samen de darmflora vormen. De darmflora is in balans wanneer de goede bacteriën de overhand hebben en de spijsvertering goed werkt. Wanneer slechte bacteriën en gisten zoals candida te veel groeien, raakt de balans verstoord. Wanneer in de darmen grote aantallen candida gist aanwezig is, kunnen verschillende ongemakken ontstaan. Dit kan resulteren in een verminderde werking van de spijsvertering en ervoor zorgen dat de weerstand afneemt.

Hoe ontstaat een overgroei van candida in de darmen?

Het immuunsysteem houdt normaal gesproken de balans in de darmflora zelf in stand. Een toename van Candida duidt vaak op een afgenomen weerstand waar verschillende factoren aan ten grondslag kunnen liggen. Een verzwakt immuunsysteem als gevolg van langdurige stress of ziekte kan zorgen voor candida overgroei. Daarnaast kan candida in de darmen groeien als gevolg van antibiotica en een voedingspatroon met een te veel aan geraffineerde suikers en snelle koolhydraten zoals frisdranken, brood, koek en snoep. Antibiotica doodt alle bacteriën waaronder ook de goede waardoor de slechte bacteriën de overhand kunnen krijgen. Candida groeit extra hard als gevolg van suikers waardoor de schimmels de overhand kunnen krijgen in de darmen en ook overmatig alcoholgebruik kan zorgen voor candida overgroei.

De ongemakken
Door toename van candida in de darmen kunnen diverse soorten ongemakken ontstaan die per persoon kunnen verschillen. Veelvoorkomende ongemakken zijn:

  • Een opgeblazen gevoel of opgezette buik
  • Winderigheid
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Stemmingswisselingen
  • Huiduitslag, eczeem en jeuk
  • Futloos gevoel en weinig energie
  • Angstig
  • Enorme trek in zoetigheid

Als gevolg van een overgroei aan Candida in de darmen kun je verschillende ongemakken ervaren doordat de spijsvertering verminderd werkt en het lichaam minder voedingsstoffen opneemt uit je eten waardoor ook de weerstand lager wordt en je gevoeliger bent voor ziektekiemen.

Wat doen bij een overgroei van Candida in de darmen?

Bij een overgroei van candida in de darm is het van belang om de overgroei te stoppen door de darmflora te herstellen. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is daarbij van groot belang. Maak gezonde keuzes en vermijd snelle suikers uit frisdranken, fruitsappen, koek, snoep, chocola maar ook uit brood, pasta en witte rijst. Vermijd daarnaast ook het drinken van alcohol. Voedingsmiddelen die bijdragen aan een gezonde darmflora zijn onder andere verse groenten en fruit, vette vis, koolhydraten uit bijvoorbeeld boekweit, quinoa of gierst en kruidenthee.

De Darm Health Check geeft inzicht in jouw darmgezondheid, zoals of er sprake is van een overgroei aan Candida.

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies