10% korting ontvangen?
 
perfect lab darmflora

Darmflora

In het lichaam bevinden zich tal van micro-organismen zoals bacteriën, gisten, schimmels, virussen en andere eencellige wezens die samen het microbioom vormen. Belangrijke functies van het microbioom zijn het verteren van vezels en beschermen tegen ziekteverwekkers. Het microbioom bevindt zich door het hele lichaam waarbij de hoeveelheid aan micro-organismen per plek verschilt. Het grootste gedeelte van het microbioom bevindt zich in het spijsverteringsstelsel en dan met name in de dikke darm.

Wat is de darmflora?

De micro-organismen die zich in de darm bevinden worden ook wel de darmflora genoemd. De darmflora bestaan uit zowel ‘goede’ als ‘slechte’ bacteriën. In een goede en gezonde darmflora zijn deze bacteriën met elkaar in balans. Wanneer de balans verstoord raakt en de slechte en schadelijke bacteriën de overhand krijgen kan dit leiden tot diverse klachten.

Wat is de functie van de darmflora?

De darmbacteriën die onze darmflora vormen, breken vezels en overige bestanddelen uit voeding af die niet volledig verteerbaar zijn. Bij het afbreken van vezels komen stoffen vrij die benodigd zijn voor een goed werkende spijsvertering. Daarnaast houden de darmbacteriën de darmwand gezond. Ze zorgen voor een slijmlaag op de darmwand die fungeert als barrière voor slechte bacteriën die door de darmwand heen kunnen dringen en bijvoorbeeld infecties veroorzaken. Verder werkt de darmflora samen met het afweersysteem en trainen de bacteriën als het ware het afweersysteem door te leren welke bacteriën goed zijn en deze met rust te laten en welke bacteriën slecht zijn zodat het systeem deze kan aanvallen. De darmflora en het microbioom blijven op deze wijze in balans wat van groot belang is voor een goed werkend immuunsysteem.  Een ander functie van de darmflora is de hersenen laten weten wanneer we vol zitten. Dit doen de bacteriën door bepaalde stofjes aan te maken wanneer er voeding in de darm zit. Deze stofjes zorgen voor een prikkel in de hersenen die ons vertelt dat we vol zitten.

Een gezonde darmflora

Een gezonde darmflora is van groot belang voor een gezond lichaam. Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat de darmflora uit balans raakt zoals het gebruik van antibiotica, leeftijd maar ook voeding. Gezonde voeding is van groot belang voor het behoud van een gezonde darmflora. Onze goede darmbacteriën houden van gezonde voeding vol vezels zoals groenten, fruit en volkorenproducten. Bewerkte voeding voorzien van ongezonde vetten, suiker, te veel zout en dierlijke producten zijn van negatieve invloed op onze goede bacteriën en kunnen ervoor zorgen dat slechte bacteriën de overhand krijgen met alle gevolgen van dien. Drink daarnaast voldoende water en matig met alcohol. Ook probiotica kunnen bijdragen aan de balans in onze darmflora. Probiotica zijn goede bacteriën die voorkomen in onder andere zuivel en gefermenteerde producten maar ook verkrijgbaar zijn in de vorm van een supplement.

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies