10% korting ontvangen?
 
perfect lab Ferritine

Ferritine

Ferritine is een eiwit dat in het lichaam vooral in de lever en het beenmerg aanwezig is, maar ook voor een klein deel in het bloed voorkomt. Het eiwit ferritine wordt gebruikt om ijzer in het lichaam op te slaan. IJzer is een mineraal dat in het lichaam een aantal belangrijke functies vervult. IJzer helpt bij de vorming van hemoglobine, een onderdeel van de rode bloedcellen die zuurstof door ons lichaam vervoeren. Daarnaast is voldoende ijzer van belang voor ondersteuning van het afweersysteem en voor behoud van een normaal geheugen en daarmee het leervermogen en voldoende concentratie. Wanneer er in het lichaam te weinig ijzer aanwezig is, wordt eerst de voorraad ferritine opgemaakt. De hoeveelheid ferritine in het bloed zegt dan ook iets over de hoeveelheid opgeslagen ijzer in het lichaam.

Het ferritinegehalte

Het ferritinegehalte wordt gemeten in het bloed en is een maat voor hoeveel ijzer er wordt opgeslagen in het lichaam. Een te laag ferritinegehalte kan betekenen dat er te weinig ijzer in het lichaam is, bij een te hoog ferritinegehalte is er mogelijk te veel ijzer in het lichaam aanwezig. In beide gevallen kan dit ongemakken veroorzaken.

Een te laag ferritinegehalte

Bij een te laag ferritinegehalte is sprake van te weinig ijzer in het lichaam, waardoor het voor het lichaam moeilijk kan zijn om hemoglobine aan te maken. Dit kan uiteindelijk leiden tot bloedarmoede. Andere ongemakken bij een laag ferritinegehalte en ijzertekort zijn onder andere hoofdpijn, duizeligheid, slaapproblemen, rusteloze benen en haarverlies.

Een tekort aan ferritine kan het gevolg zijn van genetische aanleg, bloedverlies bij de menstruatie, langdurige fysieke inspanning of doordat je te weinig ijzerrijke voeding binnenkrijgt zoals vlees, vis en groenten.

Een te hoog ferritinegehalte

Een te hoog ferritinegehalte kan ervoor zorgen dat er een teveel aan ijzer in het lichaam aanwezig is. Een teveel aan ijzer kan op termijn zorgen voor gezondheidsproblemen zoals gewrichtsongemakken, hartaandoeningen en suikerziekte. Oorzaken van een te hoog ferritinegehalte zijn infecties, overgewicht of door genetische aanleg waarbij het lichaam te veel ijzer opneemt.

Zorgen voor een gezond ferritinegehalte

Het ferritinegehalte is deels genetisch bepaald, daarnaast speelt voeding een belangrijke rol. Het aanpassen van het voedingspatroon kan er voor zorgen dat het ferritinegehalte op peil blijft en niet te laag wordt.

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is voorzien van voldoende ijzer. Vlees- en zuivelproducten zijn rijk aan ijzer. Daarnaast bevatten ook plantaardige producten ijzer zoals (groene) groenten, haver, noten en bonen. Om ijzer uit voeding op te nemen is vitamine C van belang, zorg er daarom voor dat je met behulp van groenten en fruit ook voldoende vitamine C binnenkrijgt. Een aanvulling met voedingssupplementen zoals een multi vitaminen, ijzer complex of vitamine C zijn handig om je ferritine op peil te houden.

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies