fbpx
 

Foliumzuur

perfect lab Foliumzuur
perfect lab Foliumzuur

Inhoudsopgave:

  • Inleiding
  • Foliumzuur en vitamine B12
  • Foliumzuur tekort
  • Foliumzuur testen

Vitamine B11 staat bekend als foliumzuur en maakt als B11 onderdeel uit van het
vitamine B complex. B-vitaminen zijn wateroplosbare vitaminen. De vitaminen komen
voor in het vocht van voedingsmiddelen en worden snel in het bloed opgenomen.
Wanneer het lichaam de vitaminen op dat moment niet nodig heeft, dan verlaten de
vitaminen het lichaam weer via de urine. Het is daarom belangrijk om wateroplosbare
vitaminen zoals vitamine B11 regelmatig aan te vullen.
Foliumzuur speelt verschillende rollen in het lichaam. Het draagt bij aan het normaal
functioneren van het immuunsysteem, helpt bij vorming van rode en witte bloedcellen
en helpt bij vermoeidheid. Daarnaast is foliumzuur van groot belang bij een
zwangerschap. Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de vroege ontwikkeling van
het ongeboren kind en draagt bij aan de vorming van het zenuwstelsel van het kind.

Foliumzuur en vitamine B12

Tussen foliumzuur en vitamine B12 bestaat een nauwe relatie en de twee vitaminen zijn niet onderling inwisselbaar. Het lichaam heeft naast foliumzuur ook vitamine B12 nodig voor de vorming van rode en witte bloedcellen. Daarnaast zijn foliumzuur en vitamine B12 beide betrokken bij de vorming van de bestanddelen van erfelijk materiaal in de cellen van het lichaam en bij het omzetten van aminozuren, zoals omzetting van homocysteïne naar methionine.

Foliumzuur tekort

Bij een foliumzuurtekort heeft het lichaam in het bloed een te lage concentratie aan foliumzuur, dit kan zorgen voor verschillende ongemakken. Ongemakken die kunnen optreden bij een foliumzuur tekort zijn onder andere:

  • Vermoeidheid
  • Bloedarmoede
  • Darmproblemen
  • Verminderde weerstand

Een tekort aan foliumzuur kan verschillende oorzaken hebben. Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven hebben vaak te kampen met een laag foliumzuurgehalte. Daarnaast kan het lichaam problemen hebben met de opname van foliumzuur die leiden tot een tekort, bijvoorbeeld door overmatig alcoholgebruik, darmproblemen of een probleem met de lever.

Foliumzuur testen

Het foliumzuurgehalte kan worden getest door middel van een bloedonderzoek. Aan de hand van het onderzoek kan worden bepaald of sprake is van een tekort. Zoals eerder aangegeven bestaat tussen foliumzuur en vitamine B12 een nauwe relatie. Wanneer wordt getest op foliumzuur is het van belang om ook op vitamine B12 te testen. In geval van een foliumzuurtekort, is aan te raden om foliumzuur te suppleren. Er mag alleen foliumzuur worden ingenomen wanneer een vitamine B12 tekort is uitgesloten. Foliumzuur kan namelijk een tekort aan vitamine B12 maskeren. Bij extra inname van foliumzuur kunnen ongemakken als gevolg van een vitamine B12 tekort verergeren en op lange termijn schade aanrichten. Het is daarom aan te raden om zowel op foliumzuur als op B12 te testen. Bij een tekort beide vitaminen in nemen, bijvoorbeeld door inname van een hoogwaardig multivitamine complex voorzien van beide vitaminen.

Wil jij een vrijblijvend consult over welk onderzoek jij nodig hebt?

Wij begrijpen dat je wellicht eerst meer informatie en advies wilt ontvangen voordat jij besluit een bloed- of darmonderzoek te laten uitvoeren. Daarom bieden we je de mogelijkheid om een gratis consult aan te vragen. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen contact met je op om een belafspraak in te plannen. Tijdens dit gesprek zullen onze deskundige adviseurs al je vragen beantwoorden en je begeleiden bij het maken van de juiste keuze voor je persoonlijke situatie.

Blog

Vorige
Volgende