perfect lab vitamin d

Het belang van een optimale vitamine D-spiegel

Vitamine D is een vet oplosbare vitamine die het lichaam aanmaakt wanneer zonlicht op de huid valt. Vitamine D is één van de belangrijkste vitaminen die we kennen, de vitamine speelt een belangrijke rol in ons lichaam. Vitamine D is de activator van het  immuunsysteem. Immuun-cellen bevinden zich in het hele lichaam, hoe hoger je vitamine D spiegel is hoe beter zij hun werk kunnen doen, je lichaam gezondheid houden en indringers buiten houden.

Vitamine D verhoogt de opname van calcium in het lichaam en draagt hierdoor bij aan het behoud van sterke tanden en botten. Ook helpt de vitamine bij het soepel en sterk houden van de spieren, draagt het bij aan de aanmaak van cellen en weefsels in het lichaam en speelt het een rol bij het verbeteren van de weerstand en ondersteuning van het immuunsysteem. Een optimale spiegel van deze veelzijdige vitamine is daarom van groot belang. Toch hebben miljoenen Nederlanders een vitamine D tekort. Wat hier de oorzaak van is, wat het risico is van een tekort en meer over de optimale vitamine D-spiegel lees je in deze blog.

Het ontstaan van een vitamine D tekort

Vitamine D wordt ook wel de zonvitamine genoemd. Het lichaam maakt de vitamine aan bij blootstelling aan zonlicht. Omdat het best lastig is om voldoende vitamine D aan te maken, hebben veel mensen te maken met een tekort. Personen met een lichte huid maken wanneer zij 15 tot 30 minuten buiten zijn bij hoogstaande zon tussen 11 uur in de ochtend en 3 uur ’s middags zonder een bedekt hoofd of bedekte handen, ongeveer twee derde van de vitamine D aan die dagelijks benodigd is. In Nederland zijn er structureel te weining zonuren om een optimalie vitamine D spiegel op te kunnen opbouwen en onderhouden. Daarom komt een vitamine D tekort in Nederland vaak voor.

Daarnaast zijn er nog een hoop mensen die extra vitamine D nodig hebben en hier vaak niet aan komen. Dit zijn kinderen tot en met 4 jaar, zij hebben extra vitamine D nodig omdat het de opname van calcium verhoogt dat benodigd is voor de groei. Dit geldt ook voor zwangere vrouwen in verband met de opname van calcium voor de opbouw van de botten van het ongeboren kindje. Verder kampen mensen met een getinte of donkere huid vaak met een tekort, omdat de huid minder vitamine D aanmaakt dan bij een lichte huid het geval is. Wanneer men ouder wordt maakt de huid minder pigment aan en ook de hoeveelheid vitamine D die de huid aanmaakt wordt minder, hierdoor hebben vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar ook meer kans op een tekort.

De symptomen van een vitamine D tekort

Hiervoor heb je al kunnen lezen dat vitamine D een belangrijke rol in ons lichaam speelt en onmisbaar is bij bepaalde processen. Een vitamine D tekort kan ervoor zorgen dat deze processen worden verstoord en niet meer naar behoren werken, wat verschillende klachten met zich mee kan brengen. Bij een vitamine D tekort kunnen er vervelende klachten ontstaan. De meest voorkomende symptomen zijn, een verzwakt immuunsysteem,  vermoeidheid en zwakheid, pijn aan spieren en gewrichten, lusteloosheid, overgevoeligheid, spiertrillen en krampen, zweetaanvallen of hyperventilatie.

Ensure the optimal vitamin D level

Om een vitamine D tekort tegen te gaan is een optimale vitamine D spiegel van groot belang. Over wanneer deze spiegel optimaal is, verschillende meningen. De standaard voor het gewenste vitamine D gehalte in het bloed zoals aangegeven door artsen ligt tussen de 75 en 80 nmol/l. Daarbij wordt in Europa een minimumwaarde van 50nmol/l aangehouden. Echter vooruitstrevende nieuwe studies laten vooral het belang zien van een vitamine D spiegel boven de 100 nmol/l.

Deze hogere optimale vitamine D spiegel draagt bij aan een betere werking van diverse processen in het lichaam en zou hoge preventieve kracht hebben voor de gezondheid.

Hiervoor gaven wij al aan dat er in Nederland een groot deel van de mensen kampt met een tekort aan vitamine D. Dit tekort is gebaseerd op de standaard optimale vitamine D spiegel die in Nederland en Europa wordt gehanteerd. Deze standaard optimale waarde van tussen de 75 en 80 nmol/l is in Nederland enkel in de zomermaanden haalbaar en ook dan niet voor iedereen.  Zouden we de optimale vitamine D spiegel zoals blijkt uit nieuwe wetenschappelijke studies hanteren, dan zou vermoedelijk een nog groter deel van de mensen gedurende het hele jaar kampen met een vitamine D tekort. Voor het bereiken van de optimale standaard of liever nog de hogere vitamine D spiegel, is inname van vitamine D door bijvoorbeeld supplement een handige methode.

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies