perfect lab Histamine

Histamine

Histamine is een biogene amine, een stof die in het lichaam wordt gevormd uit aminozuren van organische oorsprong. Deze stof heeft in het lichaam onder andere een regulerende functie. Zo is histamine van belang voor de werking van het immuunsysteem, voor de aanmaak van maagzuur, voor stimulering van de bloedcirculatie en ademhaling, het regelen van de lichaamstemperatuur én de stof fungeert als neurotransmitter in het centrale zenuwstelsel. Het lichaam maakt zelf histamine aan maar daarnaast krijgen we ook histamine binnen via onze voeding. Voedingsmiddelen die zijn voorzien van histamine zijn onder andere bepaalde kaassoorten, bewerkte vleessoorten en gefermenteerde producten.

Histamine is een belangrijke stof die het lichaam nodig heeft, een teveel aan histamine in het lichaam kan echter een probleem vormen en zorgen voor ongemakken.

Histamine intolerantie

Bij een overschot aan histamine in het lichaam spreken we van een histamine intolerantie. Wanneer sprake is van een overschot aan histamine kan per persoon verschillen, bij ieder mens is sprake van een andere tolerantiedrempel. Wanneer deze drempel wordt overschreden, kan het lichaam de hoeveelheid histamine niet meer goed verwerken en afbreken. Bij een histamine intolerantie kunnen vele verschillende soorten ongemakken ontstaan die ook per persoon en situatie kunnen verschillen. Veelvoorkomende ongemakken en symptomen bij een histamine intolerantie zijn jeuk, niezen en een verstopte neus, huidproblemen, diarree, hoofdpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, stress en gevoelens van angst.

Oorzaken van een histamine intolerantie

Een histamine intolerantie kan verschillende oorzaken hebben. In geval van een actief immuunsysteem als gevolg van bijvoorbeeld een bepaalde aandoening, kan er een overschot ontstaan aan histamine. Daarnaast kan voeding zorgen aan een overschot aan histamine. De eerder genoemde voedingsmiddelen die (veel) histamine bevatten, kunnen zorgen voor een verhoging van het histamine gehalte en daarnaast zijn er ook de zogenoemde histaminevrijmakers die het lichaam stimuleren om histamine vrij te geven. Voorbeelden van histaminevrijmakers zijn suikerrijke voedingsmiddelen, alcohol en citrusvruchten.
Een andere oorzaak van een histamine overschot kan te maken hebben met een verminderde afbraak als gevolg van een lage activiteit van het DAO-enzym. De oorzaak hiervan kan genetisch zijn, maar ook te maken hebben met een tekort aan vitaminen en mineralen of door verminderde aanmaak van het enzym als gevolg van medicijngebruik, alcohol of koffie.

Histamine intolerantie testen en behandelen

Een histamine intolerantie kan worden vastgesteld door het testen van het histaminegehalte in de ontlasting. Is sprake van een histamine intolerantie, dan is het van belang om te onderzoeken wat de oorzaak is waardoor histamine niet voldoende kan afbreken en er een teveel aan histamine ontstaat. Daarnaast kan een histaminevrij dieet worden gevolgd waarbij voedingsmiddelen die veel histamine bevatten of juist vrij maken, zoveel mogelijk worden vermeden. Daarbij is het ook van belang om zoveel mogelijk verse voedingsmiddelen en zo gevarieerd mogelijk te eten.

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies