10% korting ontvangen?
 
perfect lab immuunsysteem in darmen

Immuunsysteem in darmen

Het immuunsysteem of afweersysteem is het verdedigingssysteem in ons lichaam dat ons beschermt tegen ziekteverwekkers oftewel pathogenen zoals bacteriën, virussen en schimmels. Het immuunsysteem bevindt zich door het gehele lichaam waaronder in de huid, de luchtwegen, de darmen en het bloed waarbij de onderdelen van het systeem nauw met elkaar communiceren. Lichaamsvreemde stoffen worden door het immuunsysteem herkend en onschadelijk gemaakt.

Het immuunsysteem bestaat uit verschillende lagen die allen een eigen rol spelen in het beschermen van het lichaam. Het eerstelijns immuunsysteem is van groot belang voor een goede gezondheid. Alles in ons lichaam dat contact heeft met de buitenlucht bestaat uit slijmvlies. Denk hierbij aan de huid, de binnenkant van je neus maar ook de binnenbekleding op de darmwand. Gezond slijmvlies zorgt ervoor dat de pathogenen niet direct kunnen binnendringen en beschermen het lichaam op deze manier.

Darmflora en pH-waarde

Voor een sterk immuunsysteem is naast gezond slijmvlies ook een optimale darmflora van groot belang. In onze darmen leven miljoenen bacteriën die samen onze darmflora vormen. De darmflora bestaat uit zowel goede als slechte bacteriën, bij een optimale darmflora zijn deze met elkaar in balans. Een optimale darmflora zorgt voor een lage pH-waarde in de darmen. De pH-waarde is de maat voor de zuurgraad in de darmen. Hoe lager deze waarde is, hoe zuurder de omgeving is. Bij een lage pH-waarde kunnen pathogenen minder goed overleven. Een hoge pH-waarde zorgt er juist voor dat pathogenen kunnen groeien en de goede darmbacteriën minder goed overleven.

Er zijn verschillende factoren die negatieve invloed hebben op de darmflora en zorgen voor verandering in de pH-waarde in de darmen. Boosdoeners zijn onder alcohol en suiker die de groei van slechte bacteriën stimuleren. Daarnaast zorgen stress en sommige vormen van medicijngebruik voor verhoging van de pH-waarde waardoor de conditie van het darmslijmvlies en de flora achteruitgaan met als gevolg een verlaagd immuunsysteem.

Verbeteren van de darmflora en het eerstelijns immuunsysteem
Zorgen voor een optimale darmflora en pH-waarde en daarmee het verbeteren van het eerstelijns immuunsysteem is mogelijk met behulp een gezonde leefstijl. De basis is daarbij het aanpassen van de voeding. Kies voor een voedingspatroon dat bestaat uit zoveel mogelijk onbewerkte en vezelrijke voeding zoals groenten, fruit, noten, zaden en eiwitten en vis en vlees. Vermijd geraffineerde koolhydraten uit pasta, bloed, witte rijst en suiker. Een gezond voedingspatroon eventueel in combinatie met de juiste suppletie zal zorgen voor een optimale darmflora en daarmee ook het immuunsysteem opbouwen. Daarnaast zijn het reduceren van stress en zorgen voor voldoende ontspanning en beweging ook van groot belang.

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies