10% korting ontvangen?
 
perfect lab doctor measuring patients blood pressure

Laat vanaf je 40ste regelmatig je bloeddruk te meten

Er zijn in Nederland steeds meer mensen met hart- en vaatziekten en naar verwachting nemen deze aantallen de komende jaren alleen maar toe. De toename van hart- en vaatpatiënten zou deels kunnen worden voorkomen door mensen met een te hoge bloeddruk eerder op te sporen. Een hoge bloeddruk verhoogt namelijk het risico op hart- en vaatziekten. Een hoge bloeddruk is een veelvoorkomende aandoening. De aandoening geeft echter geen tot weinig klachten, hierdoor weten veel mensen niet dat ze een te hoge bloeddruk hebben. Daarom wordt aangeraden om vanaf je 40ste regelmatig je bloeddruk te laten meten, ook wanneer je je gezond voelt.

Waarom vanaf je 40ste je bloeddruk meten?

Ongeveer 1 op de 3 Nederland tussen de 30 en de 70 jaar heeft een te hoge bloeddruk [1]. Van de personen met een te hoge bloeddruk weten 4 op de 10 personen niet dat ze een te hoge bloeddruk hebben. Dit zijn in totaal zo’n 1,2 miljoen Nederlanders. Een hoge bloeddruk wordt een stille aandoening genoemd omdat je er in de meeste gevallen niets van voelt. Bij een te hoge bloeddruk staan de vaten steeds onder druk waardoor ongemerkt schade kan ontstaan aan de bloedvaten, aan het hart of aan de hersenen. Dit kan vervolgens leiden tot hart- en vaatziekten zoals een beroerte, hartfalen of een hartinfarct. Wanneer de helft van de Nederlanders met een te hoge bloeddruk een gezondere bloeddruk zou weten te bereiken en ook weet te behouden, zou dat in 2030 zo’n 100.000 patiënten met hart- en vaatziekten schelen.

De kans op een te hoge bloeddruk neemt toe vanaf je 40ste. Om die reden wordt vanaf dat levensjaar geadviseerd om jaarlijks je bloeddruk te laten meten, ook wanneer je je gezond voelt. Zo kan tijdig worden ontdekt of er sprake is van een te hoge bloeddruk en kunnen maatregelen worden genomen om de bloeddruk te verlagen.

Tips om de bloeddruk te verlagen

Wanneer sprake is van een te hoge bloeddruk, is het van belang om deze te verlagen, hoe lager de bloeddruk hoe beter. De bloeddruk kan worden verlaagd en gezond worden behouden door gezond te leven. Daarbij is gezonde voeding van groot belang. Eet voldoende groenten en fruit, volkoren producten en probeer verzadigd vet door onverzadigd vet te vervangen. Ook een gezond gewicht is van belang. Wanneer je te zwaar bent heb je een grotere kans op een hoge bloeddruk. Zorg daarom voor een gezond gewicht. Beperk daarnaast de zoutinname, teveel zout kan de bloeddruk verhogen. Roken is schadelijk voor het hart en de bloedvaten en nicotine verhoogt de bloeddruk en de hartslag, rook daarom niet. Voor een gezonde bloeddruk zijn beweging en ontspanning van groot belang. Beweeg voldoende en voorkom stress zoveel mogelijk.

Bron cijfers: Hartstichting.nl

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies