10% korting ontvangen?
 
perfect lab leaky gut

Leaky gut

Een lekkende darm of leaky gut syndroom is de benaming voor het syndroom waarbij sprake is van toename van de doorlaatbaarheid van de darmwand. De cellen in de darmwand laten vocht en voedingsstoffen door die via de bloedbaan naar de organen kunnen worden vervoerd. Tussen de cellen bevinden zich kanalen die de ruimte afsluiten om te voorkomen dat er iets tussen de darmcellen het lichaam in lekt. Deze kanalen heten de ‘tight junctions’. Samen met de celwand zorgen de tight junctions dus voor een barrière, waardoor schadelijke stoffen buiten het lichaam kunnen worden gehouden. Ook spelen ze een rol bij de doorlaatbaarheid van nuttige stoffen. Wanneer deze tight junctions worden verbroken, ontstaan er gaten in de darmwand waardoor de cellen van elkaar wijken en stoffen zoals toxines, bacteriën, virussen en niet verteerbare eiwitten in de bloedbaan terecht komen. Het immuunsysteem kan op deze stoffen gaan reageren, waardoor de ontsteking activiteit in het lichaam wordt verhoogd en ongemakken kunnen ontstaan.

Ongemakken bij een leaky gut

Een leaky gut wordt veroorzaakt door een daling van de gezonde bacteriën in de darmen, waardoor de darmwand beschadigd raakt. In vele gevallen kan een leaky gut het gevolg zijn van een ongezond voedingspatroon met te veel suikers, ongezonde vetten, gluten, zuivel en te weinig vezels. Andere oorzaken kunnen zijn een voedselallergie zoals glutenintolerantie, candida, tekort aan maagzuur, infecties of het gebruik van bepaalde medicatie.

Bij een leaky gut kunnen de ongemakken die ontstaan erg verschillend zijn. Het immuunsysteem reageert op de stoffen die in de bloedbaan terecht komen en reageert daarop door afweerstoffen aan te maken. Mogelijke ongemakken die kunnen ontstaan zijn bijvoorbeeld buikpijn, maagklachten, diarree of obstipatie, allergische reacties of problemen met de luchtwegen.

Zonuline

Een leaky gut kan worden aangetoond door te testen op zonuline. Zonuline is een eiwitachtige stof die de ruimte tussen de cellen in de darmwand opent. Bij verbreking van de tight junctions komt zonuline vrij in de darminhoud. Het zonuline gehalte in de ontlasting kan bij toename duiden op een toegenomen doorlaatbaarheid van de darm en dus op een leaky gut.

Het meten van de zonuline waarde maakt onderdeel uit van de Darm Health Check van Perfect Lab. De Darm Health Check bestaat uit een uitgebreid ontlastingsonderzoek waarin maar liefst 16 darmwaardes worden onderzocht, waarbij je zonuline als aanvullende waarde  kunt laten onderzoeken. Het onderzoek geeft een betrouwbaar inzicht geven in hoe het is gesteld met de gezondheid van je darmen, of mogelijk sprake is van een leaky gut en waar de darmen specifiek behoefte aan hebben.

Een leaky gut is geen diagnose maar een symptoom dat meerdere mogelijke oorzaken kan hebben. Wordt een leaky gut aangetoond? Dan is het belangrijk om de oorzaak te vinden en te bestrijden. Het is in ieder geval van belang om de darm barrière te ondersteunen door middel van een gezond voedingspatroon. Aangeraden wordt om voldoende groenten, gezonde veten en eiwitten te eten en daarnaast enkele weken granen, peulvruchten, zuivel en noten te vermijden. De inname hiervan kan vervolgens langzaam weer worden opgebouwd.

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies