10% korting ontvangen?
 
Mannelijke hormonen

Mannelijke hormonen

In het menselijk lichaam spelen verschillende hormonen een essentiële rol bij het reguleren en ondersteunen van vitale processen. Feitelijk hebben mannen en vrouwen dezelfde hormonen maar de concentraties van deze hormonen verschillen. Het belangrijkste mannelijke hormoon is testosteron. Andere belangrijke hormonen naast testosteron zijn SHBG (seks hormone bindende globuline), DHEA (dehydro-epiandrosteron), en LH (luteïniserend hormoon). Deze hormonen samen vormen een complex en nauw gereguleerd systeem dat de ontwikkeling, het welzijn en functioneren van mannen beïnvloedt.

Bij afwijkingen van de hormoonwaarden bij mannen kunnen verschillende ongemakken ontstaan. Ongemakken zoals lusteloosheid, libidoverlies en vermoeidheid kunnen aanleiding zijn voor het meten van je hormonen door middel van een bloedonderzoek.

In dit artikel vertellen we je meer over de belangrijkste mannelijke hormonen die gemeten kunnen worden in een bloedonderzoek.

Onderwerpen in dit artikel:

  • Testosteron
  • SHBG
  • DHEA-S
  • LH

Testosteron

Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon en heeft een aantal functies in het lichaam. Het speelt een cruciale rol bij de voortplanting en het stimuleren van normale spermaontwikkeling. Daarnaast speelt het een rol bij de ontwikkeling van andere mannelijke kenmerken zoals de spiermassa en haargroei op het lichaam. Het hormoon beïnvloedt ook het libido. Voor testosteron zijn er twee bloedwaarden: totaal testosteron en vrij testosteron. Vrij testosteron is het testosteron dat niet aan het hormoon SHBG is gebonden (zie hierna) en vrij in het bloed rond stroomt. Een optimaal niveau van vrij testosteron is van belang voor de vruchtbaarheid van de man, versterken van de botten en voor optimale sportprestaties. Regelmatig trainen kan ervoor zorgen dat de hoeveelheid vrij testosteron in het bloed stijgt.

SHBG

SHBG is een (transport)eiwit dat door de lever wordt geproduceerd en hormonen waaronder testosteron aan zich bindt. Deze hormonen worden vervolgens in een inactieve vorm via het bloed door het lichaam getransporteerd. Wanneer SHBH zich aan testosteron bindt is deze minder biologisch actief en niet meer vrij beschikbaar voor de cellen. Verandering van de hoeveelheid SHBG in het bloed heeft daarom invloed op de hoeveelheid testosteron dat vrij in het bloed beschikbaar is en door de cellen gebruikt kan worden.

DHEA-S

DHEA-S speelt een belangrijke rol in de aanmaak van de hormonen testosteron en oestrogeen. Het hormoon wordt voornamelijk gemaakt in de bijnieren en omgezet in actieve vormen in diverse weefsels van het lichaam. DHEA-S speelt een rol tijdens de pubertijd voor de groei van mannelijke geslachtskenmerken en helpt bij het reguleren van de bloeddruk, hartslag en andere functies in het lichaam. DHEA-S niveaus kunnen variëren per leeftijd. Afwijkende waarden kunnen wijzen op problemen met de bijnieren.

LH

LH is een hormoon dat wordt geproduceerd in de hypofyse in de hersenen. Het hormoon stimuleert de aanmaak van testosteron. Een toename van LH kan leiden tot een toename van testosteronproductie. Onvoldoende LH kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid, een verminderd libido en in sommige gevallen tot afname van haargroei op gezicht en lichaam.

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies