fbpx
Gezondheid

IJzer

28 december 2022
Ijzer

IJzer is een mineraal dat verschillende belangrijke functies in ons lichaam vervult. Het helpt onder andere bij de vorming van hemoglobine, een onderdeel van de rode bloedcellen die zuurstof door ons lichaam vervoeren. Daarnaast is ijzer van belang voor het behoud van een normaal geheugen, leervermogen en concentratie en biedt het ondersteuning aan het afweersysteem. We krijgen ijzer binnen via voeding waarbij de opname van ijzer uit verschillende voedingsstoffen. Dit varieert en is afhankelijk van de vorm waarin het voorkomt, de aanwezigheid van andere voedingsstoffen en de ijzervoorraad in ons lichaam.

Ferritine speelt daarbij een belangrijke rol, dit is een eiwit dat ijzer opslaat in het lichaam. Ferritine komt voor in de lever en het beenmerg en voor een klein deel in het bloed. De hoeveelheid aan ferritine in het bloed zegt dus ook iets over de hoeveelheid ijzer in het lichaam.
In deze blog lees je meer over ferritine.

 

Onderwerpen in dit artikel:

  • Normaalwaarde van ijzer
  • Ijzerwaarde bloedtest
  • Ijzerwaarde verhoogd
  • Ijzerwaarde verlaagd

 

Normaalwaarde van ijzer

Voor vrouwen is een ijzerwaarde van tussen de 10 en 25 micromol per liter normaal, voor mannen ligt de normaalwaarde tussen de 14 en 35 micromol per liter. Een tekort aan ijzer in het bloed kan symptomen als vermoeidheid, duizeligheid, kortademigheid en concentratieproblemen veroorzaken. Ook kan een ijzertekort leiden tot bloedarmoede. IJzer is nodig om rode bloedcellen te kunnen maken. Wanneer het lichaam te weinig ijzer heeft, maakt het eerst de reservevoorraad in de vorm van ferritine op. Wanneer er bijna geen ferritine meer is, zal het lichaam te weinig rode bloedcellen aan kunnen maken en kan bloedarmoede ontstaan.

Wanneer sprake is van een overschot aan ijzer in het lichaam, kan dit juist leiden tot problemen met de lever, het hart of de alvleesklier.

IJzerwaarde bloedtest

Bij een vermoeden van een ijzertekort of een teveel aan ijzer kan de ijzerwaarde in het bloed worden getest met behulp van een ijzerwaarden bloedtest. Voor het meten van de volledige ijzerstatus is het ook van belang om te de ferritine waarde in het bloed te meten en ook de transferrine waarde. Transferrine is een eiwit dat ijzer door de bloedbaan transporteert. Het meten van de verschillende waarden zegt meer over de algehele ijzerhuishouding.

IJzerwaarde verhoogd
Als uit de test blijkt dat de ijzerwaarde verhoogd is, dan kan er sprake zijn van ijzerstapeling. Hierbij neemt het lichaam constant te veel ijzer op uit voedsel en slaat dat op. In het geval van ijzerstapeling is ferritine meestal ook sterk verhoogd.

IJzerwaarde verlaagd
Volgt uit de test een verlaagde ijzerwaarde, dan kan sprake zijn van een ijzertekort. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Een verlaagde ijzerwaarde kan bepaalde symptomen verklaren of bloedarmoede in beeld brengen.