10% korting ontvangen?
 
perfect lab opgeblazen-gevoel

Opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel is een vervelend gevoel dat vaak ontstaat na het eten en kan verschillende oorzaken hebben. In het maag-darmkanaal is normaal gesproken een kleine hoeveelheid aan gas aanwezig. Het gas raken we kwijt door gedurende de dag zo’n 10 tot 20 ‘windjes’ te laten. Wanneer er meer gas in het darmstelsel ontstaat door de darmbacteriën kan er tijdelijk meer gas aanwezig zijn in het darmstelsel. Hierdoor kan een opgeblazen gevoel ontstaan. Ook een verstoring van de spijsvertering kan zorgen voor een opgeblazen gevoel. Een opgeblazen gevoel is onprettig en kan ook letterlijk zorgen voor een opgeblazen of opgezette buik. Dit is niet altijd het geval, soms is wel sprake van een opgeblazen gevoel maar is de buik niet zichtbaar opgezet of gezwollen. Daarnaast kan door toename van gassen ook winderigheid ontstaan en in sommige gevallen is bij een opgeblazen gevoel ook sprake van misselijkheid of verminderde eetlust.

De oorzaak van een opgeblazen gevoel

Bij een opgeblazen gevoel of opgeblazen buik is sprake van het opzwellen of opzetten van het maag-darmkanaal als gevolg van een verstoring van de spijsvertering of een hogere aanwezigheid van gas in het maagdarmstelsel. Er zijn verschillende oorzaken die hieraan ten grondslag kunnen liggen. De oorzaak kan liggen in het eetpatroon, bijvoorbeeld in geval van voedselintolerantie. Gasvorming kan ontstaan wanneer je te veel lucht inslikt omdat je te snel eet of drinkt. Een andere oorzaak is dat voeding niet goed wordt verteerd in de darmen en bijvoorbeeld sprake is van verstopping.

Een veelvoorkomende oorzaak is ook dat de darmen te weinig gezonde bacteriën bevatten in combinatie met een toename van gisten waardoor de buik kan gaan opzetten. Toename van gisten zoals Candida Albicans zorgt voor een opgeblazen gevoel en kan winderigheid veroorzaken. Door het eten van zetmeelrijke producten zoals brood kunnen deze gisten toenemen en ook bij mensen met overgewicht en diabetes is vaak sprake van een toename van gisten in de arm die een opgeblazen gevoel veroorzaken. Ook factoren zoals leeftijd, het drinken van alcohol, roken en spanning en stress kunnen een rol spelen bij toename van gisten en het veroorzaken van een opgeblazen buik.

Opgeblazen buik verhelpen

Een opgeblazen gevoel is ontzettend vervelend. Heb je hier regelmatig last van, dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen om een opgeblazen buik te verhelpen of voorkomen. Het voorkomen van een opgeblazen gevoel kan met behulp van aanpassingen in voeding en leefstijl.

Allereerst is het van groot belang dat je niet te snel eet en goed kauwt. Wanneer je te snel eet en niet goed kauwt komt er te veel lucht in de buik. Sla ook geen maaltijden over, lege darmen leiden ook tot gasvorming. Daarnaast is een gezond dieet voorzien van voldoende vezels van belang voor een goede stoelgang en het voorkomen van een opgeblazen buik. Er zijn verschillende voedingsmiddelen die een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken zoals uien, prei, knoflook, bonen en paprika. Ben je hier gevoelig voor? Vermijd deze voedingsmiddelen dan. Vermijd ook suiker en vet zoveel mogelijk, een teveel aan deze middelen kan resulteren in darmproblemen. Ook voldoende water is van belang voor een goede spijsvertering en het voorkomen van een opgeblazen gevoel. Stimuleer daarnaast een goede werking van de darmen en verminder stress en spanning door voldoende te bewegen. Ook dit draagt bij aan het voorkomen van een opgezette buik.

Als laatst kunnen ook probiotica bijdragen aan het voorkomen van een opgezette buik. Deze voegen goede bacteriën toe aan de darmen waardoor deze optimaal kunnen werken. Probiotica helpt om voedsel af te breken en voorkomt gasvorming die zorgt voor een opgezette buik. Probiotica komt voor in voeding zoals yoghurt, kefir, zuurkool en kimchi maar is ook beschikbaar als supplement.

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies

Gespreid betalen

Betaal automatisch in 3 renteloze delen.

  • Voeg artikel(en) toe aan je winkelwagen.
  • Ga naar de kassa en kies ‘Betaal in 3 delen’ als betaalmethode.
  • Voer je rekeningnummer of je debitcard- of creditcardgegevens in
  • Betaal in 3 delen. De eerste betaling wordt afgeschreven zodra je bestelling is verwerkt en de resterende 2 worden iedere 30 dagen automatisch afgeschreven.
  • Gebruik de Klarna-app of ga naar Klarna.nl om je betaling af te ronden