fbpx
Gezondheid

Risico’s van de pil

2 januari 2023
Risico's van de pil

De anticonceptiepil of ‘de pil’ is het meest gebruikte anticonceptiemiddel waar vele vrouwen gebruik van maken. De reden voor het gebruik van de pil is om de kans op zwangerschap te minimaliseren. De pil werd bevat het hormoon oestrogeen en progestativum, een synthetische vorm van progestageen dat dezelfde eigenschappen vertoont als progesteron. Het is een vrouwelijk hormoon dat de baarmoeder voorbereidt op het innestelen van een bevruchte eicel. De combinatie van deze twee hormonen maakt het slijm in de baarmoederhals dikker waardoor de zaadcellen hier minder goed doorheen kunnen. Ook wordt de baarmoederwand beïnvloed zodat een bevrucht eitje zich daar niet kan innestelen waardoor een zwangerschap wordt voorkomen.

De pil wordt niet alleen ingezet als anticonceptiemiddel, artsen schrijven de pil ook aan vrouwen voor bij ongemakken zoals zware of onregelmatige menstruatie, PMS-klachten of bij acne. De pil kan deze symptomen verhelpen, maar pakt echter niet de onderliggende oorzaak van de ongemakken aan. Daarbij kan de pil ook zorgen voor bijwerkingen en rooft de pil essentiële voedingsstoffen waardoor uiteenlopende ongemakken kunnen ontstaan.

Onderwerpen in dit artikel:

 • Uitputting van belangrijke voedingsstoffen
  • Vitamine B6
  • Vitamine B12
  • Vitamine B11
  • Zink
  • Selenium
  • Magnesium
 • Conclusie

Uitputting van belangrijke voedingsstoffen

Een belangrijk risico van het slikken van de pil is dat deze ervoor kan zorgen dat er tekorten aan voedingsstoffen kunnen ontstaan. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor verschillende lichaamsfuncties. Het langdurig slikken van de pil kan daarom hierop van invloed zijn.

De pil kan een verhoogde behoefte bestaat aan antioxidanten, B-vitaminen zoals B6, B12 en foliumzuur (B11) en belangrijke mineralen zoals zink, selenium en magnesium. Deze voedingstoffen spelen een belangrijke rol voor het balanceren van hormonen in het lichaam, het functioneren van de lever, een goed werkend immuunsysteem en het creëren van belangrijke neurotransmitters. Een tekort aan deze voedingsstoffen kan leiden tot een verminderde werking van verschillende lichaamsfuncties, een verminderde gemoedstoestand en uiteenlopende ongemakken.

Vitamine B6

Vitamine B6 speelt een belangrijke rol in onze stofwisseling maar ook bij de aanmaak van neurotransmitters, de stofjes in onze hersenen die bepalen hoe we ons voelen. Uit onderzoek is gebleken dat het vitamine B6 niveau bij vrouwen die de anticonceptiepil gebruikten een stuk lager lag dan bij vrouwen die deze niet gebruikten. Gevolgen van een te laag B6 gehalte kunnen zorgen voor angst- en neerslachtige gevoelens en worden ook in verband gebracht met zwangerschapscomplicaties.

Vitamine B12

Vitamine B12 is bij bijna alle lichamelijke functies betrokken. Te weinig van deze vitamine kan leiden tot een groot scala aan uiteenlopende ongemakken.

Foliumzuur (B11)

Ook kan de pil zorgen voor versnelde uitscheiding van foliumzuur in het lichaam. Foliumzuur is een belangrijke vitamine tijdens de preconceptie en zwangerschap. Een laag foliumzuur gehalte kan leiden tot cel afwijkingen en verminderde DNA vorming en een tekort kan bij zwangere vrouwen de kans op problemen bij de ongeboren baby vergroten.

Zink

Vrouwen hebben tijdens de zwangerschap en postpartumperiode een verhoogde behoefte aan zink. Een laag zinkgehalte wordt ook in verband gebracht met moeilijk zwanger kunnen worden.

Selenium

Selenium speelt een belangrijke rol bij het functioneren van de schildklier en is een krachtig antioxidant dat vrije radicalen onschadelijk kan maken. Een tekort aan selenium kan leiden tot schildklierongemakken.

Magnesium

Magnesium is een essentieel mineraal dat betrokken is bij meer dan 300 enzymreacties in het lichaam en van groot belang is voor onze energieproductie. Een magnesiumtekort kan leiden tot vele verschillende ongemakken zoals angstgevoelens, stress, een verhoogde bloeddruk, hoofdpijn en verschillende soorten ziektebeelden.

Conclusie

Het gebruik van de pil kan diverse bijwerkingen veroorzaken die in de meeste gevallen te herleiden zijn tot de tekorten aan vitaminen en mineralen die worden veroorzaakt door de pil. De verschillende vitaminen en mineralen zijn van belang voor de werking van diverse lichaamsfuncties, die door tekorten niet meer goed uitgevoerd kunnen worden. Wanneer je de pil slikt of geslikt hebt, dan is het van groot belang om ervoor te zorgen om eventuele tekorten aan voedingsstoffen in je lichaam weer op te peil te brengen.

Met de Premium Health Check van Perfect Lab meet je  of er afwijkingen zijn in je lichaam en of je lichaam tekorten heeft aan belangrijke voedingsstoffen. De Premium Health Check is een medisch gevalideerd onderzoek dat meet hoe jouw gezondheid ervoor staat. Je ontvangt een gezondheidsadvies op maat, inclusief welke voedingssupplementen jij nodig hebt.

 

Referenties

 1. Palmery M., Saranceno A et al. Oral contraceptives and changes in nutrional requirements. Eur Rev Med Pharmacol Sci, 17 (13): 1804-1813, 2013
 2. Fenasse R, McEwen B. Impact of the oral contraceptive pill on health and nutritional status. J Aust Tradit Med Soc. 2019;25(4):197–203.
 3. Wakeman, M. (2019). A Review of the Effects of Oral Contraceptives on Nutrient Status, with Especial Consideration to Folate in UK. Journal of Advances in Medicine and Medical Research, 30(2), 1-17
 4. Higdon, J. (2000) Vitamin B6. https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-B6#tryptophan-metabolism.