10% korting ontvangen?
 
perfect lab Have PSA measured

PSA laten meten

Prostaat specifiek antigeen – afgekort PSA – is een eiwit dat hoofdzakelijk wordt aangemaakt in de prostaat. Via de prostaat komt er een kleine hoeveelheid van het eiwit in het bloed terecht. Er zijn verschillende oorzaken die er voor kunnen zorgen dat een verhoogde hoeveelheid van PSA in het bloed terecht komt en de PSA waarde in het bloed stijgt. Oorzaken kunnen bijvoorbeeld een vergrote prostaat, een prostaatontsteking of prostaatkanker zijn. De PSA waarde laten meten kan door middel van een bloedtest.

Waarom en wanneer PSA laten meten?

Een PSA test wordt niet als onderdeel van het bevolkingsonderzoek afgenomen vanaf een bepaalde leeftijd. De prostaatkankerstichting raadt iedere man boven de 50 jaar aan om zijn PSA te laten meten. Een te hoge PSA waarde kan wijzen op prostaatkanker of een andere prostaataandoening. Prostaatkanker geeft in de meeste gevallen weinig tot geen ongemakken in het beginstadium, waardoor je hier niets van merkt. Door PSA te laten meten kun je prostaatkanker of een andere prostaataandoening in een vroeg stadium aantonen door in geval van een verhoogde waarde nader onderzoek te laten doen. Prostaataandoeningen kunnen wel leiden tot ongemakken zoals vaak moeten plassen, problemen of pijn bij het plassen, verhoogde aandrang, pijn en verandering bij de ejaculatie of bloed in de urine of sperma. Bij ongemakken is het ook aan te raden om de PSA waarde te laten meten om prostaataandoening uit te sluiten of bij een verhoogde waarde hier nader onderzoek naar te laten doen.

Een verhoogde PSA waarde

Bij een gezonde prostaat is sprake van een lage PSA waarde, er circuleert dan een kleine hoeveelheid PSA in het bloed. De hoeveelheid PSA in het bloed neemt toe naarmate je ouder wordt en kan daarnaast toenemen als gevolg van een probleem met een prostaat. De PSA normaalwaarde ligt afhankelijk van de leeftijd tussen de 1.5 en 2.8 µg/l. Bij een verhoogde waarde zal nader onderzoek de exacte oorzaak en ernst van het probleem moeten uitwijzen.

De prostaat ondersteunen

Voor het verlagen van de PSA waarde is het van belang om de uiteindelijke oorzaak te behandelen. Daarnaast is het van belang om de prostaat gezond te houden en deze zo goed mogelijk te ondersteunen. Gezond eten en voldoende beweging hebben een positieve invloed op de gezondheid van de prostaat. Daarnaast hebben verschillende planten en kruiden een gunstige invloed op de gezondheid van de prostaat. Er zijn verschillende voedingssupplementen hiervoor verkrijgbaar. Laat je hierin goed adviseren, bij interesse.

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies