perfect lab homocysteine-waarde

Vitamine B11 en B12 in het bloed meten aan de hand van de homocysteïne waarde

Het lichaam heeft voldoende vitamines nodig om gezond te blijven en goed te kunnen functioneren. Iedere soort vitamine heeft zijn eigen bijzondere en belangrijke eigenschappen. Belangrijke vitamines zijn de B-vitamines B11 (foliumzuur) en vitamine B12. Tussen de vitamines B11 en B12 bestaat een nauwe relatie. Het lichaam heeft beide vitamines nodig voor de groei van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Ook zijn beide vitamines betrokken bij de vorming van bestanddelen van RNA en DNA in ons lichaam. Verder zorgen de vitamines samen voor de normalisatie van homocysteïne in het bloed.

Een tekort aan vitamine B11 of B12 in het lichaam is een serieuze aandoening die kan leiden tot diverse gezondheidsklachten. Een tekort wordt echter niet altijd goed opgemerkt, een test geeft namelijk niet altijd uitsluitsel of sprake is van een tekort aan vitamine B11 en 12. Een betrouwbaardere bloedwaarde om vitamine B11 en B12 in het bloed te meten is homocysteïne.

Homocysteïne versus vitamine B11 en B12

Homocysteïne is een niet-essentieel aminozuur dat in het lichaam zelf kan worden aangemaakt door een ander aminozuur: methionine, met behulp van enzymen. Het geproduceerde homocysteïne wordt normaliter weer omgevormd of afgebroken zodat de hoeveelheid in het lichaam niet toeneemt. Voor het omzetten van homocysteïne naar andere aminozuren zijn B-vitamines nodig waaronder vitamine B11 en B12. Tegenwoordig kampen steeds meer mensen met een tekort aan vitamine B11 en B12 omdat zij deze vitamines te weinig via de voeding binnenkrijgen. Het gevolg daarvan is dat homocysteïne niet kan worden omgezet en er een teveel in het lichaam ontstaat. Een verhoogd homocysteïnegehalte verhoogd vooral de kans op een hartinfarct of beroerte. Echter steeds meer studies tonen ook  een verhoogd risico op neurologische problemen, botontkalking en Alzheimer aan. Dat is ook niet vreemd als je beseft dat een verhoogd Homocysteine moet worden gezien als toxische stof die als het ware blijft rond circuleren in het lichaam.

Een homocysteïne test

Door de hoeveelheid vitamine B11 en B12 in het bloed te meten is niet te bepalen of men hier voldoende aan heeft. Een meer betrouwbare test om te meten of sprake is van een vitamine B11 en B12 te kort is het meten van de homocysteïne waarde. In de regel stijgt homocysteïne frequent als gevolg van een vitamine B11 en B12 tekort. Een verhoogde waarde zal dan ook een vitamine B11 en B12 tekort aangeven, ondanks dat de bloedspiegel van deze vitamines zich zelf nog in een normaalwaarde bevindt.

Benieuwd naar jouw homocysteïne waarde? Met de Premium Health Check van Perfect Lab worden maar liefst 30 verschillende bloedwaardes onderzocht, waaronder de homocysteïne waarde. Met de Premium Health Check krijg je onder andere inzicht in het functioneren van de belangrijkste lichaamsprocessen, of je bepaalde gezondheidsrisico’s loopt en hoe het zit met de belangrijkste vitamines voor je lichaam.

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies