Vitamine D tekort

Ongemakken en ziekten als gevolg van een vitamine D tekort

Vitamine D staat ook wel bekend als de zonvitamine, het lichaam maakt de vitamine aan bij blootstelling aan de zon. Voldoende vitamine D is ontzettend belangrijk voor een goede gezondheid, de zonvitamine speelt een belangrijke rol bij vele processen in ons lichaam. Toch zijn er ontzettend veel mensen die te kampen hebben met een vitamine D-tekort. Maar liefst 50 procent van de mensen wereldwijd* heeft te maken met een te lage vitamine D-spiegel. Een vitamine D tekort kan diverse ongemakken veroorzaken en wordt ook in verband gebracht met diverse ziekten.

Onderwerpen in dit artikel:

  • De oorzaken van een vitamine D tekort
  • Symptomen en ziekten
    • De botten en spieren
    • De huid
    • Psychische problemen
  • Conclusie

De oorzaken van een vitamine D tekort

De oorzaak van een vitamine D-tekort is in de meeste gevallen te weinig zonlicht. Een groot gedeelte van het jaar schijnt de zon in Nederland niet sterk genoeg om vitamine D aan te maken. Daarnaast brengen we tegenwoordig veel tijd binnen door, wanneer we naar buiten gaan bedekken we ons lichaam met kleding en smeren ons in met zonnebrandcrème. Dit zorgt ervoor dat onze huid niet voldoende is staat is om vitamine D aan te maken. Andere risicofactoren die kunnen zorgen voor een vitamine D tekort zijn bepaalde medicatie, problemen met de lever of nieren, een donkere huidkleur, een hogere leeftijd en ernstig overgewicht.

Symptomen en ziekten

Vitamine D is betrokken bij een aantal belangrijke processen in ons lichaam. Zo is de vitamine van belang voor een goede botopbouw en behoud van sterke botten, ondersteunt de vitamine het behoud van sterke spieren, bevordert het de calcium opname uit de dunne darm* en ondersteunt vitamine D het immuunsysteem. Door de brede werking kan vitamine D kan een tekort diverse soorten ongemakken veroorzaken, waardoor een vitamine D-tekort lastig te herkennen is. Symptomen kunnen van invloed zijn op de botten, spieren, het gebit, het immuunsysteem, de organen zoals ogen en huid of op het humeur. Ook vermoeidheid is een veelvoorkomend symptoom. Daarnaast wordt een tekort aan vitamine D ook gerelateerd aan hartfalen*.


De botten en spieren

Een vitamine D-tekort wordt in verband gebracht met verschillende soorten ziekten.
Het meest bekend zijn osteomalacie (botverweking) en osteoporose (botontkalking)*. Als gevolg hiervan neemt de kans op botbreuken toe. Vaak is voorafgaand aan deze aandoeningen sprake van spierzwakte of en bot- of spierpijn.

De huid

De huid is één van onze belangrijkste organen en vormt een natuurlijk barrière tegen invloeden van buitenaf. Vitamine D is een belangrijk nutriënt voor de huid en een tekort aan vitamine D is vaak direct zichtbaar en kan leiden tot een doffe en droge huid. Ook kan een tekort leiden tot schilfers, eczeem, roodheid en acne*.

Psychische problemen

Vitamine D is een belangrijke stof voor een gezonde hersenfunctie. Er zijn aanwijzingen dat een tekort aan vitamine D kan zorgen voor verminderde focus en geheugen. Ook wordt in diverse onderzoeken een verband gesuggereerd tussen een vitamine D tekort en psychische ongemakken. Dit kan er mee te maken hebben dat vitamine D van belang is voor de aanmaak van het gelukshormoon serotonine. Ook bevinden vitamine D receptoren zich in dezelfde hersengebieden als de gebieden die zijn betrokken in geval van een depressie*.

 

Conclusie


Vitamine D is een ontzettend belangrijk nutriënt voor ons immuunsysteem en algehele gezondheid. Tekorten kunnen leiden tot vervelende symptomen, ziekten en psychische ongemakken. Voldoende vitamine D door middel van de zon en vitamine D rijke voeding zijn van groot belang. Een vitamine D tekort kan worden vastgesteld door middel van bloedonderzoek. Bij een tekort of in maanden waarin de zon niet voldoende schijnt, is vitamine D suppletie aan te raden. Kies daarbij voor een kwalitatief vitamine supplement voorzien van hoogwaardige ingrediënten en plantaardige oliën voor snelle en meest effectieve opname van vitamine D in het bloed.

*Gezondheidsclaim is lopende

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies