Vroegtijdige veroudering en healthy aging

Vroegtijdige veroudering en healthy aging

Wanneer iemand er ouder uitziet of lichamelijk ouder is dan hij of zij daadwerkelijk in jaren is, spreken we van vroegtijdige veroudering.  De eerste tekenen van veroudering zijn lijntjes rondom de ogen en de mond, donkere kringen onder de ogen, bruine vlekken op de huid en donkere kringen op de ogen. Veroudering is een natuurlijk proces maar er zijn verschillende boosdoeners die zorgen voor snellere en vroegtijdige veroudering. Ook zijn er methoden die vroegtijdige veroudering iets kunnen remmen en bijdragen aan healthy aging.

Onderwerpen in dit artikel:

  • De rol van telomeren
  • Boosdoeners voor vroegtijdige veroudering
  • Healthy aging

De tol van telomeren

Ons lichaam bestaat uit triljoenen cellen die zich continu delen. In elke cel van het lichaam worden DNA strengen bewaard op chromosomen. De uiteinden van deze chromosomen worden beschermd door telomeren, deze kun je vergelijken met plastic uiteinden van schoenveters. Telomeren spelen een grote rol wanneer het gaat om vroegtijdige veroudering Bij iedere celdeling worde de telomeren een stukje korter. Uiteindelijk worden ze na een aantal celdelingen zo kort, dat ze de chromosomen niet meer kunnen beschermen en de cel niet meer kan delen, veroudert en uiteindelijk dood gaat waardoor veroudering optreedt. De lengte van de telomeren bepaalt dus hoelang een cel meegaat. De lengte van de telomeren ligt deels vast in onze genen maar factoren van buitenaf kunnen de snelheid waarmee telomeren verkorten beïnvloeden.

Boosdoeners voor vroegtijdige veroudering

Er zijn verschillende factoren van buitenaf die invloed kunnen uitoefenen op de snelheid waarmee telomeren verkorten en daarmee zorgen voor vroegtijdige veroudering. Hieronder zetten we de oorzaken voor je op een rijtje:

Levensstijl: Ongezonde leefstijl gewoonten zoals het eten van ongezonde voeding, een gebrek aan lichaamsbeweging, roken en het drinken van alcohol kunnen bijdragen aan versnelde telomeerverkorting.
Stress: Hormonen die vrijkomen in geval van stress en ontstekingsprocessen die daarbij ontstaan kunnen celveroudering versnellen. Wanneer je vaak of lang stress ervaart kan dit bijdragen aan vroegtijdige telomeerverkorting en daarmee vroegtijdige veroudering.
Ontstekingen: Langdurige ontstekingsprocessen in het lichaam dragen bij aan het versnellen van telomeerverkorting.
Omgevingsfactoren: Ook omgevingsfactoren zoals blootstelling aan UV-straling, luchtvervuiling en chemicaliën kunnen op den duur van invloed zijn.

Healthy aging: vroegtijdige veroudering voorkomen

Net als dat er factoren zijn die telomeerverkorting kunnen versnellen, zijn er ook factoren die versnelling kunnen voorkomen en daarmee het verouderingsproces kunnen vertragen. Factoren die bijdragen aan healthy aging.

Gezonde levenskeuzes zoals een gezond en uitgebalanceerd (plantaardig) dieet voorzien van de juiste voedingsstoffen, voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging en stressmanagement kunnen bijdragen aan het bevorderen van de gezondheid van de cellen, vroegtijdige veroudering tegengaan en bijdragen aan healthy aging. Daarnaast kan onderzoek ervoor zorgen hoe het er precies voor staat met je gezondheid en welke keuzes je het beste kunt maken die bijdragen aan healthy aging en het voorkomen van vroegtijdige veroudering.

DNA onderzoek

Ook genetische aanleg is één van de factoren die kan bijdragen aan vroegtijdige veroudering. Een DNA onderzoek kan daarom zicht geven op genetische en riscofactoren die kunnen bijdragen aan vroegtijdige veroudering.

Bloedonderzoek

Bloedonderzoek kan inzicht geven in verschillende vitale biomarkers (bloedwaardes) en indicatoren die verband houden met de algemene gezondheid en vroegtijdige veroudering. Zo kunnen ontstekingsmakers zoals CRP wijzen op laaggradige ontstekingen in het lichaam die worden geassocieerd met vroegtijdige veroudering. Andere belangrijke indicatoren zijn het bloedsuiker- en insulineniveau, cholesterolniveaus, markers van oxidatieve stress en hormoonspiegels zoals oestrogeen, cortisol en testosteron. Daarnaast kan bloedonderzoek zicht geven op de niveaus van vitaminen, mineralen en voedingsstoffen waarvan tekorten kunnen bijdragen aan vroegtijdige veroudering.

Darmonderzoek


De darmgezondheid is van grote invloed op de algemene gezondheid. De darmen spelen een cruciale rol in verschillende aspecten van de gezondheid en disbalans of andere problemen in de darmen kunnen ook van invloed zijn op het verouderingsproces. Darmonderzoek geeft inzicht in de gezondheid van de darmen op basis van waarden die informatie geven over de gezondheid van de darmflora, (kans op) ontstekingen en opname van voedingstoffen welke bij afwijking allen verband kunnen houden met vroegtijdige veroudering.

 

Tot slot

We worden allemaal ouder, alleen zal dit proces bij de een sneller verlopen dan bij de ander. De lengte van onze telomeren speelt hierbij een grote rol. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de snelheid van telomeerverkorting, pak deze oorzaken aan en voorkom vroegtijdige veroudering. DNA-, bloed- en darmonderzoek kunnen hierbij zeer waardevolle informatie leveren. Met de uitslag weet je precies aan welke knoppen je kunt draaien, zodat je vitale biomarkers op een gezond niveau blijven. Belangrijk is wel dat je er op tijd bij bent. Dit is de enige manier te voorkomen dat afwijkingen zich kunnen ontwikkelen tot klachten en ziekten.

Door preventieve leefstijl maatregelen, zoals een gezond dieet, waar nodig aanvulling met specifieke voedingssupplementen en stressmanagement, ga je vroegtijdige veroudering tegen. Je kalenderleeftijd kun je niet verlagen, maar wel je biologische leeftijd.

Dit is de manier om gezond oud te worden!

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies