10% korting ontvangen?
 
Levercirrose

Levercirrose

De lever is een van de belangrijkste organen in het lichaam en is gelegen in de rechterzijde van de buik net onder het middenrif. De lever heeft een aantal belangrijke functies, de drie belangrijkste zijn het omzetten van afvalstoffen zodat deze kunnen worden afgescheiden uit het lichaam, het omzetten en opslaan van stoffen in het lichaam die energie bevatten en de aanmaak van belangrijke eiwitten. Om goed zijn werk te kunnen doen is een gezonde lever van groot belang. De lever kan door verschillende oorzaken beschadigen. Wanneer het leverweefsel zo erg beschadigd is dat het niet meer herstelt, spreken we van levercirrose. In dit artikel vertellen we je meer over het ontstaan en risico op levercirrose en wat je hier preventief aan kunt doen.  

Onderwerpen in dit artikel:

  • Hoe ontstaat levercirrose?
  • Bloedonderzoek
  • De behandeling van levercirrose en preventieve maatregelen

Hoe ontstaat levercirrose?

Bij levercirrose is er sprake van verlittekening van de lever. Er is zoveel littekenweefsel aanwezig in de lever, waardoor de structuur van de lever is aangetast. Oorzaken hiervan kunnen onder andere zijn een chronische ontsteking door leververvetting, vergiftiging of een chronische (lever)ziekte. De levercellen zullen als gevolg hiervan eerst ontsteken en vervolgens sterven ze af. De afgestorven cellen worden door littekenweefsel vervangen. De lever raakt hierdoor steeds meer beschadigd en zal minder goed werken.

Gezonde levercellen gaan zich delen om het functieverlies van de beschadigde lever te compenseren. Hierdoor kan de lever eerst gaan groeien, maar wordt deze op een later moment juist weer kleiner. Wanneer de oorzaak van levercirrose niet wordt weggenomen zal het littekenweefsel steeds verder uitbreiden. Wanneer er te veel gezond leverweefsel verdwijnt, dan kan het bloed niet meer door de lever stromen en kunnen ernstige problemen ontstaan. Levercirrose kan uiteindelijk tot leverfalen leiden en is één van de belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van leverkanker.

Levercirrose kan verdwijnen door de oorzaak op tijd te behandelen. Hierdoor wordt voorkomen dat levercirrose zich verder kan uitbreiden en ernstige gezondheidsongemakken met zich mee brengt.

Bloedonderzoek

Levercirrose ontstaat langzaam waardoor in de beginfase niet of nauwelijks ongemakken worden ervaren. Na verloop van tijd kunnen uiteenlopende ongemakken ontstaan zoals verminderde eetlust, misselijkheid, vermoeidheid, buikpijn, vergeetachtigheid, jeuk, donkere plekken in het gezicht of geelzucht. De diagnose kan worden gesteld door middel van bloedonderzoek.

Bloedonderzoek kan inzicht geven in verschillende leverwaarden. Leverwaarden die worden gemeten in het bloed zijn ALAT, Alkalische fosfatase, ASAT, Gamma-GT en totaal eiwit. Afwijking van de leverwaarden kunnen duiden op levercirrose of een andere leveraandoening.

Met de Bloed Health Check meten we de belangrijkste leverwaarde en standaard 30 andere bloedwaardes. Deze kun je naar persoonlijke behoefte aanvullen met specifieke waardes. Op deze manier krijg je inzicht in jouw gezondheid.

De behandeling van levercirrose en preventieve maatregelen

Wanneer levercirrose wordt vastgesteld is het van belang om het proces te stoppen, zodat verdere beschadiging en complicaties worden voorkomen. Bij het vaststellen van levercirrose in een vroeg stadium, kan de lever nog herstellen. Het is daarvoor belangrijk om eerst de oorzaak vast te stellen, zoals de chronische ziekte of infectie en deze te behandelen. Daarnaast is een gezonde leefstijl van groot belang. Ook voor het voorkomen van levercirrose is een gezonde leefstijl van belang. Zorg voor een goede weerstand door gezond en gevarieerd te eten, voldoende te slapen en dagelijks te bewegen waardoor je je conditie en spiermassa op peil houdt.

In geval van levercirrose is het belangrijk om ook geen alcohol te drinken, niet te roken en geen drugs te gebruiken. Deze zijn slecht voor de lever en de algehele gezondheid. Gebruik je medicijnen, overleg dan altijd met een arts. Er zijn medicijnen die beter niet gebruikt kunnen worden in geval van levercirrose.

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies

Gespreid betalen

Betaal automatisch in 3 renteloze delen.

  • Voeg artikel(en) toe aan je winkelwagen.
  • Ga naar de kassa en kies ‘Betaal in 3 delen’ als betaalmethode.
  • Voer je rekeningnummer of je debitcard- of creditcardgegevens in
  • Betaal in 3 delen. De eerste betaling wordt afgeschreven zodra je bestelling is verwerkt en de resterende 2 worden iedere 30 dagen automatisch afgeschreven.
  • Gebruik de Klarna-app of ga naar Klarna.nl om je betaling af te ronden