10% korting ontvangen?
 
perfect lab antibiotic use

Antibioticagebruik

Antibiotica is een verzamelnaam voor geneesmiddelen die worden gebruikt bij het bestrijden van infecties die worden veroorzaakt door bacteriën. Ziekmakende bacteriën worden bij een persoon met voldoende weerstand bestrijdt door het afweer- of immuunsysteem. Er zijn gevallen waarbij een ziek persoon niet voldoende weerstand heeft om een ziekte of infectie te bestrijden. In deze situaties kan door een arts antibiotica worden voorgeschreven om het immuunsysteem te ondersteunen. Er zijn verschillende soorten antibiotica die onder andere worden ingezet bij luchtwegeninfecties, maagzweren, voedselinfecties of bij een blaasontsteking. Een antibioticum werkt selectief en gericht tegen een bepaalde bacteriegroep. Deze zorgt ervoor dat de bacterie zicht niet vermeerdert, maar juist verzwakt waarna het lichaam de verzwakte en gedode bacteriën opruimt en klachten zullen verminderen. Antibiotica werkt alleen bij infecties die worden veroorzaakt en kan niet worden ingezet bij virusinfecties zoals griep en verkoudheid.

De bijwerkingen van antibiotica

Bij het gebruik van antibiotica kunnen naast het gewenste effect ook bijwerkingen ontstaan. Veel soorten antibiotica vallen niet alleen de slechte bacteriën aan maar ook de goede. De darmflora is een essentieel onderdeel van het immuunsysteem en bestaat uit alle bacteriën die in de darmen leven, dit zijn zowel goede als slechte bacteriën die bij een gezonde darmflora met elkaar in evenwicht zijn. De binnenwand van de darm is in dat geval in zijn geheel bezet door bacteriën wat ervoor zorgt dat schadelijke bacteriën zich niet kunnen vermenigvuldigen, omdat er onvoldoende ruimte is voor nieuwe bacteriën. Op deze manier blijft het evenwicht in stand. Wanneer antibiotica een deel van deze bacteriën doodt, kan de darmflora verstoord raken en ontstaan er lege plekken op de darmwand. Hierdoor hebben schadelijke bacteriën de mogelijkheid om zich te vermenigvuldigen en kunnen diverse soorten ongemakken zoals buikkrampen, misselijkheid of diarree ontstaan. Ook is het mogelijk dat door groei van bepaalde schimmels of bacteriën er in de darmen een schimmelinfectie ontstaat.

Probiotica

Na een antibioticakuur is het van belang om de verstoorde darmflora te herstellen. De darmflora herstellen na antibiotica kan het beste met behulp van probiotica. Probiotica is een overkoepelende term voor goede bacteriën die van nature in onze darmen voorkomen. Deze bacteriën komen voor in diverse gefermenteerde producten zoals yoghurt, rauwe karnemelk, kombucha, zuurkool en kefir. Bij een verstoorde darmflora als gevolg van een antibioticakuur is probiotica uit deze voeding niet voldoende om de balans te herstellen. In dat geval kan een hoogwaardig probiotica supplement uitkomst bieden. Een hoogwaardig probiotica supplement bevat gezonde bacteriën die zuur- en galresistent zijn, waardoor deze levend in de darmen aankomen en hierdoor de darmflora gunstig kunnen beïnvloeden. Hierdoor kan het evenwicht in de darmen weer herstellen.

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies