Iedereen wordt even snel oud, maar niet iedereen veroudert even snel. Hiermee bedoelen we dat de chronische leeftijd in jaren kan afwijken van hoe oud het lichaam is, de leeftijd van het lichaam noemen we de biologische leeftijd. In dit artikel vertellen we je meer over wat je biologische leeftijd inhoudt, hoe je deze kunt onderzoeken en vaststellen en op welke wijze je deze kunt verlagen.
Onderwerpen in dit artikel:
- Wat betekent de biologische leeftijd?
- De biologische leeftijd bepalen
- Je biologische leeftijd verlagen
Wat betekent de biologische leeftijd?
De chronologische leeftijd of kalenderleeftijd wordt gemeten in jaren, maanden en dagen en is een gangbare manier om iemands leeftijd te bepalen. Deze manier van het bepalen van de leeftijd houdt geen rekening met eventuele schade die het lichaam heeft opgelopen en andere lichamelijke veranderingen. De biologische leeftijd geeft de leeftijd aan van het lichaam en bepaalt hoe gezond iemand is en hoe goed het lichaam functioneert. Er zijn verschillende interne en externe factoren die van invloed zijn op de biologische leeftijd. Beweging, stress, de hoeveelheid slaap, ons voedingspatroon en levenssituaties kunnen allemaal van invloed zijn. Deze factoren zijn voor iedere persoon anders en zorgen ervoor De biologische leeftijd kan sterk verschillen van de leeftijd in jaren.
De biologische leeftijd bepalen
Er zijn verschillende manieren om de biologische leeftijd te bepalen. Er zijn geavanceerde technieken mogelijk waaronder epigenetische klokken die veranderingen in DNA-methylatiepatronen gebruiken om de biologische leeftijd te schatten. Een meer gangbare methode is het meten van diverse biomarkers zoals bijvoorbeeld bloeddruk, cholesterolniveaus, genetische factoren, niveaus van hormonen en andere gezondheidsindicatoren.
Bloed en ontlastingsonderzoek geven inzicht in de algehele gezondheid van je lichaam. Hoe staat je gezondheid ervoor? Loop je gezondheidsrisico’s? Hoe functioneren je vitale lichaamsprocessen- en organen? Hoe sterk is je immuunsysteem? Zijn er stille ontstekingen of heb je tekorten aan belangrijke voedingsstoffen? Allemaal vragen die je actuele gezondheidssituatie in kaart brengen. Met een DNA onderzoek krijg je inzicht waar je genetisch gezien risico op loopt of juist minder. Gecombineerd met een leefstijlanalyse geven deze uitslagen een 360 graden inzicht in je gezondheid en kun je niet alleen je biologische leeftijd bepalen, maar ook gaan verlagen. Je weet immers precies aan welke knoppen je moet draaien.
Je biologische leeftijd verlagen
Je biologische leeftijd zal hoger zijn dan je werkelijke chronologische leeftijd, wanneer de biomarkers uit bloed- en ontlastingsonderzoek meerdere afwijkende waarden geven. Om je biologische leeftijd te verlagen is het van belang om de biomarkers weer op peil te brengen en te houden door middel van een gezonde leefstijl en voedingspatroon. Een biologische leeftijd die zo dicht mogelijk bij je chronologische leeftijd ligt bereik je door regelmatig te bewegen en te sporten, gezonde en zo veel mogelijk onbewerkte voeding eten, niet te roken en te matigen met alcohol, stress te vermijden, voldoende te ontspannen, sociale contacten te onderhouden en nieuwe dingen te blijven leren.
Niet alleen je leefstijl maar ook erfelijkheid kan invloed zijn op de biologische leeftijd. Wanneer je verhoogde kans hebt op bepaalde aandoeningen is het ook in deze gevallen belangrijk om specifieke biomarkers op peil te houden door extra gezond te leven en ervoor te zorgen dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt door voeding of supplement. Hiermee verklein je het risico dat de aandoening tot uiting komt en de biologische leeftijd verhoogd.
DNA onderzoek is dé manier om inzicht te krijgen waar jij genetisch gezien meer of minder rekening mee moet houden.
Tot slot
Het verschil tussen je daadwerkelijke leeftijd in jaren en je biologische leeftijd kan enorm verschillen en is afhankelijk van zowel interne als externe factoren. Onderzoek geeft inzicht in de gezondheid van het lichaam en de risico’s die je loopt. Dit inzicht maakt het mogelijk om aanpassingen te doen in je voedingspatroon en leefstijl en op deze wijze je biologische leeftijd te verlagen.