10% korting ontvangen?
 
perfect lab buikkrampen

Buikkrampen

Buikkrampen zijn het beste te omschrijving als kortstondige pijnscheuten in de buik. De pijnscheuten worden ervaren als steken of trekkende pijn in de buik. De pijn kan ontstaan in de maag of darmen maar ook in de baarmoeder in het geval van menstruatiepijn. Het verschil met buikpijn is dat in geval van buikpijn er sprake is van een constante vorm van pijn of ongemak in de buik. Buikkrampen zijn niet constant en in de meeste gevallen na een paar seconden weer over. Buikkrampen kunnen verschillende oorzaken hebben. Voel je de krampen in het gebied bij en rondom de maag, dan bestaat er mogelijk een probleem met de maag. Wanneer je kramp voelt in het lagergelegen gebied in de onderbuik, dan is er mogelijk een probleem met de dikke of de dunne darm. Een combinatie van beiden is ook mogelijk.

De oorzaken van buikkrampen

Buikkrampen zijn er in verschillende vormen en kunnen op verschillende plekken voorkomen. Er zijn dan ook verschillende oorzaken die buikkrampen kunnen veroorzaken. De twee meest voorkomende oorzaken van buikkrampen zijn voeding en stress. Er zijn verschillende soorten voedingsmiddelen die buikkrampen kunnen veroorzaken. Denk aan gekruid of pittig eten, uien en peulvruchten. Ook kan sprake zijn van voedselintolerantie of voedselallergie waarbij een persoon intolerant of allergisch is voor bepaalde voeding. Bij inname van deze voeding kunnen ook krampen ontstaan. Een infectie in de maag- of darmstreek zorgt ook voor buikkrampen. Een infectie kan ontstaan als gevolg van een bacterie uit voeding en kan gepaard gaan met diverse klachten waaronder buikkrampen. In de meeste gevallen verdwijnen de infectie en klachten vanzelf weer. Daarnaast kan stress een belangrijk rol spelen bij buikkrampen. Stress kan zorgen voor spanning in de buikstreek met als gevolg het ontstaan van buikkrampen.

Prikkelbare darmsyndroom

Bij aanhoudende buikkrampen is in veel gevallen sprake van een prikkelbaar darmsyndroom (PDS). Buikkrampen zijn het meest voorkomende symptoom van PDS. Het prikkelbare darmsyndroom is een verstoring binnen de functionaliteit van de darmen waarbij in de meeste gevallen de darmspieren te snel samentrekken en symptomen zoals buikkrampen ontstaan. De exacte oorzaak van PDS is niet bekend. PDS kan ontstaan door een beschadiging van de darmwand na een infectie of ontsteking waardoor de samenstelling van het microbioom in de darmen uit balans raakt en diverse klachten ontstaan. Het microbioom kan ook verstoort raken door een infectie of ziekte, bepaalde medicatie of door bepaalde voeding. Een verstoring in het microbioom kan ervoor zorgen dat de darmen sterke signalen sturen naar de hersenen via het zenuwstelsel wat leidt tot hevige pijnprikkels zoals buikkrampen.

Wat te doen bij buikkrampen?

Buikkrampen zijn ontzettend vervelend, wanneer je hier last van hebt zijn er een aantal manieren om de buikstreek tot bedaren te brengen en de pijn wat te verlichten. Warmte kan de pijn verlichten, neem bij buikkrampen een warme douche of leg een warme kruik tegen je buik om de pijn te verlichten. Ook het drinken van thee of lauwwarm water kan behulpzaam zijn en ontspannend werken waardoor de kramp kan verdwijnen. Een andere tip is het innemen van een eetlepel lijnzaad. Hierdoor kunnen buikkrampen vrij snel wegzakken.

Wanneer je vaker last hebt van buikkrampen is het van belang om de achterliggende oorzaak te achterhalen, zodat je buikkrampen in de toekomst ook (deels) kunt voorkomen. In de meeste gevallen zal een gezonde leefstijl en een gezond dieet klachten kunnen wegnemen en voorkomen. Daarbij speelt voeding een grote rol. Het eten van gezonde voeding met voldoende vezels is belangrijk. Eet daarom voldoende fruit, groenten en volkoren producten die bijdragen aan goede buikgezondheid. Kauw goed op je voeding zodat spijsverteringsenzymen goed weken en zorg ervoor dat je gedurende de dag voldoende drinkt. Ook voldoende lichaamsbeweging en ontspanning zijn van belang voor een goede buikgezondheid. Probiotica kan ook bijdragen aan het verstellen van een verstoorde darmflora.

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies

Gespreid betalen

Betaal automatisch in 3 renteloze delen.

  • Voeg artikel(en) toe aan je winkelwagen.
  • Ga naar de kassa en kies ‘Betaal in 3 delen’ als betaalmethode.
  • Voer je rekeningnummer of je debitcard- of creditcardgegevens in
  • Betaal in 3 delen. De eerste betaling wordt afgeschreven zodra je bestelling is verwerkt en de resterende 2 worden iedere 30 dagen automatisch afgeschreven.
  • Gebruik de Klarna-app of ga naar Klarna.nl om je betaling af te ronden