10% korting ontvangen?
 
perfect lab Darm parasieten

Darm parasieten

In de darmen komen veelvuldig parasieten voor, de aanwezigheid van parasieten in de darmen hoeft niet altijd voor problemen te zorgen. Je kunt drager van een parasiet zijn zonder dat je hier ongemakken van ondervindt. Wanneer de parasiet het darmslijmvlies aantast kunnen wel ongemakken ontstaan, we spreken dan van een parasitaire darminfectie. Wanneer sprake is van een parasitaire darminfectie kunnen ongemakken langere tijd aanhouden of cyclisch optreden. Darmparasieten kunnen voorkomen in de dunne- of in de dikke darm. Veelvoorkomende parasieten die ongemakken veroorzaken en vaak in gezelschap verkeren zijn de parasieten Dientamoeba fragilis en Blastocystis hominis.

Dientamoeba fragilis

Dientamoeba fragilis (D. fragilis) is een eencellige darmparasiet. Deze parasiet kan voedsel en bacteriën opnemen en beweegt zich voort door gebruik te maken van uitstulpingen. De cellen van de parasiet delen zich door splitsing. D. fragilis overleeft ook buiten het lichaam en is zeer besmettelijk. Bij besmetting ondervindt zo’n 30% van de volwassenen en 70 tot 90% van de kinderen ongemakken. Een infectie met D. fragilis kan de volgende ongemakken geven:

 • Een opgezette buik
 • Buikpijn
 • Diarree of een wisselend ontlastingspatroon
 • Winderigheid
 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid
 • Huidongemakken

Blastocystis hominis

Blastocystis hominis (B. hominis) is een eencellige parasiet die voorkomt in de dikke darm. Er zijn verschillende types van B. hominis waarvan er een aantal ongemakken geven. De parasiet vormt cysten waardoor deze lange tijd buiten het lichaam nog kan overleven. Een infectie met B. hominis kan de volgende ongemakken geven:

 • Een opgezette buik
 • Maag- of buikpijn
 • Winderigheid
 • Slapeloosheid
 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid
 • Jeuk en/of huidongemakken

Testen
D. fragilis en B. hominis komen vaak voor in gezelschap. Bij ongemakken wordt vaak niet gedacht aan een parasitaire infectie en kan het lang duren voordat een diagnose wordt gesteld. Aangeraden wordt om bij ongemakken de ontlasting op beide parasieten te testen. Een check op Darmparasieten – D. Fragilis en D. Hominis maakt deel uit van de Darm Health Check van Perfect Lab.

Behandeling en preventie

Een infectie met D. fragilis is moeilijk te behandelen.  Belangrijk is dat de darmen goed in goed evenwicht zijn, dus dat betekent voldoende probiotica en vezels. Daarnaast  zijn er specifieke antibacteriële voedingsstoffen die helpen tegen darmparasieten, zoals Grapefruit Zaad extract , Pau D’arco  extract en Knoflook extract.

De parasieten Dientamoeba fragilis en Blastocystis hominis zijn zeer besmettelijk en kunnen worden overgedragen door contact met ontlasting. De parasieten kunnen buiten het lichaam langere tijd overleven. Om besmetting te voorkomen is goede hygiëne van groot belang. Was na toiletgebruik altijd grondig de handen en ook is het belangrijk om voor het eten de handen te wassen. Daarnaast speelt ook voeding een belangrijke rol. Zorg voor voldoende weerstand door het immuunsysteem te stimuleren en te zorgen voor een gezonde darmflora met behulp van een gezond en veelzijdig voedingspatroon. Bij eventuele besmetting is het lichaam hier beter tegen bestand en verklein je de kans om ziek te worden.

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies