fbpx
 

Darmklachten door Candida

perfect lab Darmklachten door Candida
Je lichaam is constant onderhevig aan allerlei stress en verstorende factoren. Wij kunnen in het bloed en de ontlasting indicatoren waarnemen die als waarschuwing kunnen worden gezien. Hoe sneller je een risico of afwijking opspoort, hoe groter de kans is dat je deze met simpele aanpassingen kunt oplossen.
perfect lab Darmklachten door Candida

Candida is een eencellige gist die behoort tot het rijk der schimmels en is overal in de natuur aanwezig, ook in ons lichaam. Candida is gewoonlijk in kleine hoeveelheden aanwezig in de darmen samen met andere gisten, schimmels en bacteriën die gezamenlijk voor een goed milieu zorgen. De gist Candida kan zich ontzettend snel vermenigvuldigen via celdeling. Bij een toename van Candida cellen in de darmen kunnen vervelende ongemakken ontstaan. Wanneer Candida gaat woekeren, verandert deze in een ziekmakende schimmel en spreken we van een Candida- of schimmelinfectie die nare gevolgen kan hebben voor de gezondheid.

Oorzaken van een Candida infectie

Een toename van Candida in de darmen die leidt tot een infectie kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer sprake is van een verlaagde weerstand, dan bestaat de kans dat Candida gaat woekeren. Er zijn verschillende oorzaken die bijdragen aan het verlagen van de weerstand en het bevorderen van de groei van Candida waardoor een infectie kan ontstaan:

  • Ongezonde voeding speelt een grote rol bij Candida overgroei. Zo zorgen suikers en geraffineerde koolhydraten voor extra voeding waardoor de gist groeit. Een gebrek aan groentevezels zorgt er voor dat de vetzuur producerende bacteriën in de darmen afnemen en de inhoud minder zuur wordt wat ook de groei van gisten stimuleert. Daarnaast kan een ongezond voedingspatroon zorgen voor een verminderde weerstand wat de groei van Candida ook bevordert.
  • Medicijngebruik zoals een antibioticakuur of maagzuurremmer en ook de anticonceptiepil kunnen Candida groei bevorderen.
  • Stress is van grote invloed op onze weerstand. Bij langdurige stress verzwakt het immuunsysteem, wat kan leiden tot een verstoring van het evenwicht in de darmflora en groei van Candida.
  • Darmaandoeningen of een besmetting met darmparasieten kunnen zorgen voor een verstoord evenwicht in de darm en vergroten de kans op een Candida infectie.

Ongemakken bij Candida in de darmen

Candida in de darmen kan tot uiteenlopende ongemakken leiden. Deze kunnen variëren van:

  • Vermoeidheid of juist slapeloosheid
  • Winderigheid
  • Een opgezette buik
  • Spijsverteringsongemakken zoals diarree, obstipatie of krampen
  • Spierspanning
  • Behoefte aan zoetigheid

Testen op Candida en maatregelen

Wanneer je je niet goed voelt en last hebt van één of meerdere ongemakken die kunnen duiden op Candida, is het belangrijk om met behulp van een ontlastingsonderzoek te onderzoeken of er sprake is van een Candida infectie in de darmen. Een check op Candida maakt onderdeel uit van de Darm Health Check van Perfect Lab. De Darm Health Check bestaat uit een uitgebreid ontlastingsonderzoek waarin maar liefst 16 darmwaardes worden onderzocht die je een betrouwbaar inzicht geven in hoe het is gesteld met de gezondheid van je darmen, wat de oorzaak van je ongemakken is en waar de darmen behoefte aan hebben.

Darmflora herstellen

Wanneer sprake is van overgroei aan Candida in de darmen is het van belang om de darmflora te herstellen met behulp van een gezonde leefstijl en voedingspatroon. Kies voor een voedingspatroon waarin je toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten vermijdt, Candida gedijt namelijk goed op deze stoffen. Eet voedingsmiddelen die bijdragen aan gezonde darmflora zoals vers fruit en groenten, vette vis, zaden, pitten en koolhydraten uit bijvoorbeeld quinoa, gierst of boekweit. Gebruik daarnaast supplementen met voedingsstoffen, zoals Caprylzuur, Pau D’arco , Grapefruit zaad extract, Knoflook extract die helpen tegen een overgroei van Candida en probiotica die het natuurlijk evenwicht in je darmen helpen.

Wil jij een vrijblijvend consult over welk onderzoek jij nodig hebt?

Wij begrijpen dat je wellicht eerst meer informatie en advies wilt ontvangen voordat jij besluit een bloed- of darmonderzoek te laten uitvoeren. Daarom bieden we je de mogelijkheid om een gratis consult aan te vragen. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen contact met je op om een belafspraak in te plannen. Tijdens dit gesprek zullen onze deskundige adviseurs al je vragen beantwoorden en je begeleiden bij het maken van de juiste keuze voor je persoonlijke situatie.

Blog

Vorige
Volgende