Een vrouw slaapt met haar telefoon naast haar, ze ligt op een wit kussen met witte dekens en een wit shirt aan voor meer informatie over slaap door Perfect Lab

De relatie tussen slaap en je bloedwaarden

In dit artikel lees je over:

  1. Magnesium
  2. Testosteron
  3. Vitamine D
  4. Cortisol
  5. Nuchtere bloedglucose en HbA1c
  6. hsCRP
  7. Ferritine

Bloedbiomarkers bieden waardevolle inzichten in onze algehele gezondheidstoestand, inclusief de kwaliteit van onze slaap. De relatie tussen slaap- en bloedbiomarkers is bidirectioneel, waarbij suboptimale slaap biomarkers beïnvloedt en vice versa. In dit artikel zullen we de biomarkers onderzoeken die nauw verband houden met slaap en bespreken hoe hun niveaus kunnen worden beïnvloed door slaapkwaliteit en -duur.

Magnesium

Magnesium, bekend als het anti-stress mineraal, speelt een cruciale rol bij spierontspanning. Lage magnesiumgehaltes zijn in verband gebracht met spierkrampen en suboptimale slaapkwaliteit. Als uit bloedonderzoek blijkt dat het magnesiumgehalte onvoldoende is, kan het verhogen van de inname via magnesiumrijk voedsel of supplementen voor het slapengaan de slaapkwaliteit helpen verbeteren.

Testosteron

Testosteron, een geslachtshormoon dat belangrijk is voor de botsterkte en de ontwikkeling van spiermassa, wordt beïnvloed door slaap. Bij mannen vindt de productie van testosteron voornamelijk plaats tijdens de slaap, met een piek in de ochtend. Te weinig of te veel slapen kan de testosteronspiegel verlagen, terwijl de aanbevolen zeven tot negen uur kwaliteitsslaap per nacht wordt geassocieerd met hogere niveaus.

Vitamine D

Vitamine D, algemeen bekend om zijn rol in de gezondheid van de botten, heeft ook invloed op de slaapkwaliteit. Optimale vitamine D-spiegels kunnen de slaap verbeteren door mensen te helpen sneller in slaap te vallen en de slaapduur te verlengen. Een tekort aan vitamine D is in verband gebracht met suboptimale slaap. Blootstelling aan de zon en vitamine D-rijk voedsel kunnen helpen om voldoende niveaus te behouden, maar supplementen kunnen nodig zijn als er een tekort is.

Cortisol

Cortisol, vaak het ‘stresshormoon’ genoemd, fluctueert van nature gedurende de dag. Het piekt in de ochtend om ons te helpen wakker te worden en neemt ‘s nachts af om ontspanning en slaap te vergemakkelijken. Hoge stressniveaus voor het slapengaan kunnen de cortisolspiegel verhoogd houden, waardoor het moeilijk wordt om in slaap te vallen en door te slapen.

Nuchtere bloedglucose en HbA1c:

Bloedsuikerspiegels worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder slaap. Zowel kortdurend als langdurig slaaptekort kan leiden tot verminderde glucosetolerantie en verminderde insulinerespons. Consequent onvoldoende slaap kan bijdragen aan chronisch verhoogde bloedglucose- en HbA1c-waarden, die risicofactoren zijn voor diabetes, obesitas en mortaliteit.

Advies nodig over dit onderwerp?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.

Gezondheidsadviseur

hsCRP

hsCRP is een eiwit dat geassocieerd is met de ontstekingsreactie van het immuunsysteem. Onvoldoende slaapduur is in verband gebracht met verhoogde niveaus van ontstekingsmarkers, waaronder hsCRP. Tijdens de slaap kan het lichaam zijn middelen gebruiken om het immuunsysteem te ondersteunen en ontstekingen op te lossen. Gebrek aan slaap verstoort dit proces, wat leidt tot verhoogde hsCRP-niveaus.

Ferritine

Ferritine is een biomarker van ijzeropslag en lage ferritinespiegels zijn in verband gebracht met het rustelozebenensyndroom, een aandoening die de slaapkwaliteit kan verstoren. Het verhogen van de ijzerinname via ijzerrijk voedsel kan helpen de ferritinespiegels te optimaliseren en de symptomen van het rustelozebenensyndroom te verlichten.

Conclusie

De relatie tussen slaap- en bloedbiomarkers is complex en onderling verbonden. Als we begrijpen hoe slaap deze biomarkers beïnvloedt, kunnen we weloverwogen beslissingen nemen om onze slaap en algehele gezondheid te optimaliseren. Routinematige bloedtesten zijn nodig om de niveaus van deze biomarkers te controleren en eventuele tekortkomingen of onevenwichtigheden te identificeren. Door prioriteit te geven aan kwaliteitsslaap en eventuele problemen met biomarkers aan te pakken, kunnen we werken aan een betere slaap, een betere gezondheid en algeheel welzijn.

Een hand houdt een buisje met bloed vast, er staat een computer in de achtergrond voor Perfect Lab Bloedtest, het onderzoek.
Bloed Health Check

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies