perfect lab de signalen van magnesium tekort

De signalen van magnesium tekort

Magnesium is een essentieel mineraal dat het lichaam nodig heeft voor verschillende processen in het lichaam. Het mineraal is onder andere van groot belang voor de opbouw van botten, de overdracht van zenuwprikkels, het functioneren van de spierwisseling, voor de werking van het immuunsysteem en het speelt en rol in de energiestofwisseling en bloeddrukregulatie. Daarnaast wordt magnesium ook wel het anti-stress mineraal genoemd, het mineraal werkt kalmerend en helpt spieren en bloedvaten te ontspannen. Anderzijds neemt bij veel stress of spanning de behoefte aan magnesium toe.

Magnesium kan niet door het lichaam worden aangemaakt, we moeten het mineraal halen uit voeding of binnenkrijgen met behulp van suppletie. Meer dan de helft van alle Nederlanders krijgt te weinig magnesium binnen. Omdat magnesium bij zoveel belangrijke processen in ons lichaam betrokken is, kan een tekort aan magnesium leiden tot diverse lichamelijke en psychische ongemakken.

Waar aan herken je een magnesium tekort?

Aan welke signalen je een magnesium tekort kunt herkennen lees je hieronder.

Spierkrampen en spierzwakte
Magnesium is van groot belang voor een goede werking van de spierfunctie. Wanneer sprake is van een magnesium tekort kan dit spierkrampen en stijve spieren veroorzaken maar ook leiden tot spierzwakte.

Slapeloosheid
Magnesium heeft een ontspannende werking op het zenuwstelsel en speelt een rol bij de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Op deze wijze draagt magnesium bij aan een goede nachtrust. Een tekort aan magnesium kan ertoe leiden dat het langer duurt voor je in slaap valt of kan zorgen voor slapeloosheid.

Angst en stress
Zoals we hiervoor al aangaven wordt magnesium ook wel het anti-stress mineraal genoemd. In tijden van stress gebruikt het lichaam veel magnesium, waardoor een tekort kan staan. Een tekort kan er vervolgens toe leiden dat er meer adrenaline vrijkomt en het lichaam continu alert blijft. Dit kan weer leiden tot meer angst en stress.

Osteoporose
Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd en ontstaat door afname van botmassa en ook de achteruitgang van de botkwaliteit. Hierbij speelt magnesium een grote rol, osteoporose kan dus een gevolg zijn van een tekort aan magnesium.

Obstipatie
Magnesium zorgt voor een laxerend effect aan de hand van spierontspanning en anderzijds door water in de darmen te trekken wat de bewegelijkheid van de darm versterkt en de ontlasting verzacht. Obstipatie kan een indicatie zijn voor een magnesium tekort.

Hoge bloeddruk
Magnesium zorgt voor het ontspannen en verwijden van de bloedvaten, waardoor het een bloeddrukverlagend effect heeft. Een tekort aan magnesium kan de oorzaak zijn van een te hoge bloeddruk, dit is één van de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Lage energie
Magnesium stimuleert de energiehuishouding en is van belang om je goed te kunnen concentreren, te presteren en om geestelijk in balans te blijven. Een magnesium tekort kan invloed hebben op de gemoedstoestand, het geheugen, de prestaties en het leervermogen. Lage energie en de hiervoor genoemde symptomen kunnen een magnesium tekort aanduiden.

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies