Diabetes type 2 of suikerziekte type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes. In Nederland hebben 1,1 miljoen mensen diabetes type 2 [1]. Deze vorm van suikerziekte wordt ook wel ouderdomssuiker genoemd. Deze naam is niet meer correct omdat naast ouderen tegenwoordig ook steeds meer jonge mensen diabetes type 2 krijgen. Diabetes type 2 geeft vervelende ongemakken en kan op lange termijn ernstige schade aan het lichaam veroorzaken. Bij veel mensen ontstaat diabetes type 2 zonder dat ze het door hebben, dit kan erg gevaarlijk zijn.
Onderwerpen in dit artikel:
- Wat is diabetes type 2?
- Oorzaken en symptomen
- Preventieve leefstijl maatregelen voor het voorkomen van diabetes type 2
- Bloedwaardenonderzoek
Wat is diabetes type 2?
Bij diabetes type 2 maakt het lichaam niet genoeg van het hormoon insuline aan of reageren de cellen in het lichaam niet genoeg op insuline, dit noemen we insulineresistentie. Insuline regelt in het lichaam de bloedsuikerspiegel door ervoor te zorgen dat de lichaamscellen genoeg suiker het je bloed halen. Dit is nodig bij het eten of drinken van koolhydraten. Wanneer er minder insuline wordt aangemaakt of de cellen niet goed op het hormoon reageren, blijft er teveel suiker in het bloed en krijg je hoge bloedglucosewaarden. Hierdoor kunnen vervelende ongemakken en schade aan het lichaam ontstaan.
Oorzaken en symptomen
Voor het ontstaan van diabetes type 2 is niet één specifieke oorzaak aan te wijzen en in sommige gevallen is de oorzaak zelfs onbekend. In een deel van de gevallen ontstaat diabetes type 2 als gevolg van erfelijkheid in combinatie met een ongezonde leefstijl en ouderdom. Roken, overgewicht, ongezonde voeding en bepaalde medicatie kunnen het risico op diabetes type 2 vergroten. Bij mensen met genetische aanleg die gezond leven ontstaat de ziekte meestal niet, terwijl bij mensen zonder genetische aanleg die ongezond leven de kans groter is dat ze diabetes type 2 krijgen. De kans op het ontstaan van diabetes type 2 wordt ook groter naarmate je ouder wordt.
Preventieve leefstijl maatregelen voor het voorkomen van diabetes type 2
Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen ontstaat diabetes type 2 in een groot deel van de gevallen als gevolg van een ongezonde leefstijl, mogelijk in combinatie met erfelijkheid en als gevolg van ouderdom. Door gezonde levensstijlkeuzes en het beheersen van risicofactoren kun je de kans op het ontstaan van diabetes type 2 aanzienlijk verkleinen. Hieronder benoemen we enkele stappen die gezamenlijk het risico op het ontstaan van diabetes type 2 kunnen verminderen:
Gezonde voeding
Een gezond dieet is essentieel voor het verkleinen van het risico op het ontstaan van diabetes type 2. Eet zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen en vermijd suikerrijke dranken en voedingsmiddelen voorzien van geraffineerde suikers, transvetten. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met veel groenten, fruit, volle granen, eiwitten en gezonde vetten.
Overmatig drinken kan het risico op diabetes verhogen, beperk daarom alcoholgebruik. Ook is het van belang om te stoppen met roken.
Lichaamsbeweging
Regelmatige fysieke activiteit verbetert de insulinegevoeligheid en helpt om de bloedsuikerspiegel op een gezond niveau te houden. Streef naar ten minste 150 minuten van matige intensiteit of 75 minuten meer intensieve lichaamsbeweging per week, plus spierversterkende activiteiten zoals krachttraining.
Een gezond gewicht
Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor type 2-diabetes. Probeer een gezond gewicht te bereiken en te behouden door een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging.
Verminder stress
Chronische stress kan zorgen voor verhoging van de bloedsuikerspiegel. Vermijd stress en zorg voor voldoende ontspanning door middel van bijvoorbeeld yoga, meditatie ademhalingsoefeningen.
Voldoende slaap
Een goede nachtrust is van groot belang voor een gezonde stofwisseling en insulinegevoeligheid en kan daarmee het risico op diabetes type 2 beperken.
Bloedwaardenonderzoek
Bloedwaardenonderzoek speelt een belangrijke rol bij preventie en vroegtijdige detectie van diabetes type 2. Het onderzoek kan risicofactoren en veranderingen in de bloedsuikerspiegel op sporen voordat de ziekte zich volledig ontwikkelt. Bloedwaarden die hierbij een rol spelen zijn Hemoglobine A1c (HbA1c), HDL-, LDL-cholesterol en triglyceriden C-reactief proteïne (CRP). HbA1c meet het gemiddelde bloedsuikergehalte over een periode van 2 tot 3 maanden. Bij een waarde tussen de 5,7 en 6,4% is sprake van prediabetes, bij een waarde van meer dan 6,5% is sprake van diabetes. HDL-, LDL-cholesterol en triglyceriden waarden kunnen iets zeggen over de kans op diabetes type 2 en CRP kan wijzen op ontstekingen in het lichaam die in verband gebracht kunnen worden met insulineresistentie en diabetes type2.
Leveraandoeningen worden vaak in verband gebracht met diabetes type 2. Diabetes type 2 kan het risico op leveraandoeningen vergroten en anderzijds kunnen leveraandoeningen zoals leververvetting de kans op diabetes type 2 vergroten. De conditie van de lever kan worden gemeten aan de hand van diverse leverwaarden in bloedonderzoek. Belangrijke leverwaarden zijn ALAT, ASAT en Gamma-GT. Inzicht in deze waarden kan helpen bij vroegtijdig opsporen van leverproblemen en diabetes type 2 en het nemen van preventieve maatregelen ter voorkoming daarvan.
De Bloed Health Check van Perfect Lab is een uitgebreid bloedonderzoek dat kan helpen bij het voorkomen van diabetes type 2 door het identificeren van risicofactoren en tekenen van prediabetes. Het onderzoek test standaard 30 bloedwaardes test waaronder ook de waarden HbA1c, HDL-, LDL-cholesterol, triglyceriden, CRP, ALAT, ASAT en Gamma-GT.