fbpx
 

Diarree

perfect lab diarree
perfect lab diarree

Diarree is dunne tot waterdunne ontlasting waar men meerdere keren per dag last van heeft. Een andere benaming voor diarree is buikloop. Diarree is geen ziekte maar een symptoom en gaat in de meeste gevallen vanzelf over. Bij diarree verliest het lichaam veel vocht en kan het op lange termijn uitdrogen. Hoe diarree precies ontstaat, wat de oorzaken van diarree kunnen zijn en wat te doen bij diarree lees je in deze blog.

Hoe ontstaat diarree?

De dikke darm haalt normaal gesproken water uit de ontlasting, waardoor deze indikt. In het geval van diarree zit er nog te veel water in de dikke darm doordat het lichaam extra water afscheidt naar de dikke darm of doordat vocht uit de ontlasting niet goed kan worden opgenomen. Hierdoor ontstaat diarree.

Diarree kan verschillende oorzaken hebben en kan acuut ontstaan maar kan ook het gevolg zijn van een langdurige chronische klacht of aandoening. Acute diarree ontstaat meestal als gevolg van een besmetting door een bacterie, virus of parasiet. Vaak is het eten van besmette voeding of drinken van water dat niet schoon is hierbij de oorzaak waardoor de darmen van streek raken. Ook psychische spanningen kunnen ervoor zorgen dat de ontlasting sneller dan normaal de darm doorgaat. Hierdoor kan de dikke darm minder goed het water uit de ontlasting halen en kan ook diarree ontstaan.

Andere oorzaken van diarree zijn bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde medicatie, voedselallergieën of aandoeningen van het maag- en darmkanaal zoals het prikkelbare darmsyndroom of chronische darmontstekingen. Daarnaast kan ook sprake zijn van overloopdiarree. In dit geval is er eigenlijk sprake van verstopping, de dunne ontlasting lekt hierbij langs de harde ontlasting die de verstopping veroorzaakt.

Slappe ontlasting die nog niet waterdun is, wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door het voedingspatroon. Veel producten voorzien van suiker en zoetstoffen kunnen ervoor zorgen dat de ontlasting dunner wordt omdat deze niet goed worden opgenomen in de darm. Ook het eten van te weinig vezels speelt een rol. Vezels komen terecht in de dikke darm waarbij ze bijdragen aan de stoelgang en waar ze de ontlasting volume geven door vocht te binden wat resulteert in stevigere ontlasting. Bij onvoldoende vezels is dit niet mogelijk.

Wat te doen bij diarree?

In geval van acute diarree is in de meeste gevallen geen behandeling nodig. Vaak zullen de klachten binnen enkele dagen verminderen. Afhankelijk van de oorzaak van acute diarree kan in sommige gevallen medicatie worden voorgeschreven. De behandeling bij chronische diarree is ook afhankelijk van de oorzaak.

Het is bij diarree ontzettend belangrijk om voldoende te blijven drinken om uitdroging te voorkomen. Drink daarom minstens 2 tot 3 liter per dag. Ook is het van belang om te zorgen voor goede hygiëne om eventuele klachten niet te verergeren en is het advies om normaal te blijven eten. Zorg daarbij voor voeding met voldoende vezels waardoor de ontlasting weer kan indikken.

Heb jij regelmatig last van diarree? De Darm Health Check geeft inzicht in je darmgezondheid!

Wil jij een vrijblijvend consult over welk onderzoek jij nodig hebt?

Wij begrijpen dat je wellicht eerst meer informatie en advies wilt ontvangen voordat jij besluit een bloed- of darmonderzoek te laten uitvoeren. Daarom bieden we je de mogelijkheid om een gratis consult aan te vragen. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen contact met je op om een belafspraak in te plannen. Tijdens dit gesprek zullen onze deskundige adviseurs al je vragen beantwoorden en je begeleiden bij het maken van de juiste keuze voor je persoonlijke situatie.

Blog

Vorige
Volgende