fbpx
 

eGFR

eGFR
eGFR

eGFR is de afkorting voor estimated glomerular filtration rate, oftewel de geschatte glomerulaire filtratiesnelheid. De nieren zijn opgebouwd uit miljoenen kleine filtertjes, dit zijn de glomeruli. Het bloed stroomt door de filtertjes en deze zorgen ervoor dat het bloed ontdaan wordt van overtollige afvalstoffen en dat belangrijke stoffen zoals eiwitten en bloedcellen behouden blijven. De GFR kan laten zien hoeveel bloed er door de glomeruli per minuut wordt gefilterd en aan de hand van de eGFR kan worden bepaald hoe goed de nieren functioneren. 

Onderwerpen in dit artikel:

  • Wat bepaalt de eGFR waarde?
  • Wanneer de eGFR waarde laten bepalen?
  • De uitslag

Wat bepaalt de eGFR waarde?

Bij een bloedonderzoek bepaald de eGFR waarde de nierfiltratiesnelheid, geschat op basis van de kreatinine waarde in het bloed. Kreatinine is een afbraakproduct van de spieren en wordt continu door de filtertjes in de nieren uit het bloed gefilterd en uitgescheiden in de urine. De hoeveelheid kreatinine in het bloed is een paramater voor de werking van de nieren. Bij een verminderde nierfunctie als gevolg van een aandoening of beschadiging, daalt de filtratiesnelheid en komen er meer afvalstoffen in het bloed.

Wanneer de eGFR waarde laten bepalen?

Een bloedonderzoek om de eGFR waarde te laten bepalen is aan te raden wanneer je nierfunctie wilt laten onderzoeken omdat er bijvoorbeeld een vermoeden is van een nieraandoening als gevolg van bepaalde ongemakken die hierbij horen zoals last van de rug ter hoogte van de nieren, een hoge bloeddruk, zwellingen of urineproblemen. Ook bij een verhoogd risico op nierschade zoals bij diabetes, kan het zinvol zijn om de eGFR te laten bepalen.

Een bloedonderzoek laten doen? Perfect Lab onderzoekt met de Bloed Health check standaard 30 bloedwaardes, met de mogelijkheid tot het uitbreiden van het onderzoek met extra waardes. Je bloed is de spiegel van je gezondheid.

De uitslag

De eGFR wordt berekend na een test van creatinine in het bloed. Bij een normaalwaarde van een eGFR van meer dan 90 milliliter per minuut is sprake van een goede werking van de nierfunctie en is nierfalen niet waarschijnlijk. Verlaagde waarden kunnen wijzen op nierschade. Bij een eGFR van lager dan 59 milliliter per minuut moet nader onderzoek plaatsvinden. Een sterk verlaagde eGFR kan duiden op chronisch nierfalen, waarbij ook een verhoogd risico op hart- en vaatziekten bestaat. Een bloedtest waarbij ook andere waarden zoals HDL en LDL cholesterol worden gemeten is daarom altijd aan te raden.

Wil jij een vrijblijvend consult over welk onderzoek jij nodig hebt?

Wij begrijpen dat je wellicht eerst meer informatie en advies wilt ontvangen voordat jij besluit een bloed- of darmonderzoek te laten uitvoeren. Daarom bieden we je de mogelijkheid om een gratis consult aan te vragen. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen contact met je op om een belafspraak in te plannen. Tijdens dit gesprek zullen onze deskundige adviseurs al je vragen beantwoorden en je begeleiden bij het maken van de juiste keuze voor je persoonlijke situatie.

Blog

Vorige
Volgende