perfect lab gisten en schimmels

Gisten en schimmels

In de natuur zijn verschillende schimmels en gisten aanwezig in de aarde, in verschillende soorten voeding en in ons lichaam. Schimmels en gisten bevinden zich in ons lichaam op de huid, in onze mond, darmen en in andere de slijmvliezen. Normaal gesproken is het aantal gisten en schimmels met elkaar in evenwicht en zorgt dit niet voor ongemakken. Bij verstoring van het evenwicht kunnen gisten of schimmels de overhand krijgen en kan een gist- of schimmelinfectie optreden. Die kan zich uiten als beschadiging van de huid in bijvoorbeeld de oksel of de liezen of bij vrouwen als schimmelinfectie in de vagina. Ook in de darmen kunnen gisten en schimmels voor problemen zorgen.

Candida albicans

Onze huid, mond, de vagina en darmen bevatten verschillende bacteriën, gisten en schimmels. Deze zorgen samen voor een gezond milieu in de darmen. Een belangrijke gistsoort die zich in het lichaam en de slijmvliezen bevindt is de candida albicans. Een toename van deze gistsoort kan ongemakken veroorzaken. De gist kan door verschillende oorzaken gaan woekeren, uitgroeien en draden gaan vormen. In dat geval spreken we van een candida schimmelinfectie. Deze Candida infectie is veelvoorkomend in de darmen en kan daar voor vervelende problemen zorgen. Oorzaken van een Candida infectie kunnen bijvoorbeeld zijn een verstoorde darmflora, antibiotica gebruik, verminderde weerstand, een parasiet in de darm, overgewicht, een ongezonde levensstijl en stress.

Symptomen

Een candida infectie kan verschillende uiteenlopende ongemakken met zich meebrengen. Dit kan het lastig maken om deze schimmelinfectie te herkennen. Symptomen kunnen zijn:

  • Spijsverteringsongemakken zoals een opgezette buik, obstipatie, gasvorming, kramp of diarree
  • Langdurige vermoeidheid
  • Psychische problemen zoals stemmingswisselingen, angst en concentratieproblemen
  • Hoofdpijn
  • Slapeloosheid
  • Misselijkheid
  • Huidaandoeningen zoals huiduitslag of eczeem

Naast bovenstaande ongemakken kan ook een algeheel gevoel van je niet lekker voelen voorkomen. Bij één of meerdere van de hiervoor genoemde ongemakken kun je een ontlastingstest laten doen om de schimmelinfectie aan te tonen.

Het behandelen van een candida infectie

Heeft een ontlasting onderzoek uitgewezen dat sprake is van een candida infectie dan is het van belang om de balans in de darmen te herstellen zodat de schimmelinfectie kan worden teruggedrongen. Candida leeft met name van suikers. Het vermijden van bewerkte producten voorzien van toegevoegde suikers is daarom van groot belang. Zorg voor een gezond voedingspatroon rijk aan vezelrijke groenten, fruit, volkorenproducten, gezonde vetten en eiwitten eventueel aangevuld met supplementen om de weerstand te verhogen. Daarnaast kan een probiotica supplement raadzaam zijn om de balans in de darmflora te herstellen.

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies