fbpx
 

Glutenintolerantie

perfect lab glutenintolerantie
Je lichaam is constant onderhevig aan allerlei stress en verstorende factoren. Wij kunnen in het bloed en de ontlasting indicatoren waarnemen die als waarschuwing kunnen worden gezien. Hoe sneller je een risico of afwijking opspoort, hoe groter de kans is dat je deze met simpele aanpassingen kunt oplossen.
perfect lab glutenintolerantie

Heb je na het eten van een boterham, pasta of muesli geregeld last van buikpijn, een opgeblazen gevoel of diarree? Dan is het mogelijk dat je last hebt van glutenintolerantie. Gluten is een eiwit dat voorkomt in verschillende granen zoals in tarwe en spelt. Alle producten die worden gemaakt van deze granen bevatten gluten en kunnen in geval van een glutenintolerantie klachten veroorzaken.

Wat is een glutenintolerantie?

Ongeveer 1 procent van alle mensen heeft een glutenintolerantie, dat zijn zo’n 170.000 Nederlanders. Glutenintolerantie wordt ook wel coeliakie genoemd en is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam overgevoelig is voor gluten. Wanneer het lichaam in aanraking komt met gluten na bijvoorbeeld het eten van een boterham of een pasta. Het afweersysteem maakt antistoffen aan die de lichaamseigen cellen aanvallen, wat leidt tot een ontstekingsreactie in het darmvlies van de dunne darm. De ontstekingsreactie beschadigt vervolgens het slijmvlies met als gevolg dat bepaalde voedingsstoffen niet goed kunnen worden opgenomen. Hierdoor kan een vitamine- en mineralentekort of bloedarmoede ontstaan. De precieze oorzaak van een glutenintolerantie is niet bekend. Wel kunnen mogelijk erfelijkheid, het microbioom en virusinfecties een rol spelen.

Klachten bij een glutenintolerantie

Een glutenintolerantie kan verschillende uiteenlopende klachten veroorzaken. Ook zijn de klachten bij de een heftiger dan bij de ander. Klachten die kunnen ontstaan zijn:

  • Buikpijn
  • Diarree
  • Verstopping
  • Stinkende ontlasting
  • Een opgezette buik
  • Verminderde eetlust

Glutenintolerantie aantonen

Om te onderzoeken of iemand een glutenallergie heeft, moet bloedonderzoek worden gedaan. De bloedwaarde die iets zegt over een glutenintolerantie is antistof Tissue Transglutaminase(anti-TTG). Anti-TTG is een antistof tegen het eiwit Tissue Transglutaminase dat bij de afbraak en opname van voedingstoffen is betrokken in de darm. Door de aanwezigheid van deze antistoffen raakt de darmwand na het eten van gluten ontstoken. Wanneer deze stof in het bloed wordt aangetoond, dan is de kans op glutenintolerantie groot. In de Darm Health Check van Perfect Lab wordt onder andere de bloedwaarde Anti-TTG gemeten. Deze geeft inzicht of er sprake is van een glutenintolerantie.

Glutenvrij dieet

De behandeling van een glutenintolerantie bestaat uit het (levenslang) volgen van een glutenvrij dieet. Het dieet zal ervoor zorgen dat het dunne damslijmvlies hersteld en voedingsstoffen na verloop van tijd weer kunnen worden opgenomen. Het precieze verloop en herstel verschilt per persoon. Een glutenvrij dieet betekent het schrappen van alle producten met gluten. Dit zijn producten die glutenbevattende granen zoals tarwe, spelt en rogge bevatten. Ook zijn er producten die gluten kunnen bevatten door kruisbesmetting. Het is daarom belangrijk om de verpakking van een product goed te bekijken. Tegenwoordig wordt vaak ‘glutenvrij’ vermeld op de verpakking van een product dat geen gluten bevat.

Wil jij een vrijblijvend consult over welk onderzoek jij nodig hebt?

Wij begrijpen dat je wellicht eerst meer informatie en advies wilt ontvangen voordat jij besluit een bloed- of darmonderzoek te laten uitvoeren. Daarom bieden we je de mogelijkheid om een gratis consult aan te vragen. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen contact met je op om een belafspraak in te plannen. Tijdens dit gesprek zullen onze deskundige adviseurs al je vragen beantwoorden en je begeleiden bij het maken van de juiste keuze voor je persoonlijke situatie.

Blog

Vorige
Volgende