fbpx
 

Glutenintolerantie – Anti-ht-Transglutaminase

Afbeelding van krakenimages.com op Freepik
Afbeelding van krakenimages.com op Freepik

Glutenintolerantie (Coeliakie) is een ontstekingsziekte waarbij de darmwand en/of andere organen worden aangetast. Bij een glutenintolerantie wordt een abnormale reactie van het immuunsysteem veroorzaakt door het eten van voeding met gluten. Gluten zijn eiwitten in granen zoals tarwe, spelt en rogge. Het lichaam verwart deze bij een glutenallergie voor bacteriën en probeert ze aan te vallen. Gluten leiden het immuunsysteem af maar tasten ook de darmvlokken aan. De darmvlokken worden vili genoemd en vormen samen een groot oppervlak van de dunne darm waar ze voedingstoffen absorberen die door de dunne darm gaan. Doordat gluten de darmvlokken aantasten kunnen voedingsstoffen minder goed worden opgenomen waardoor diverse ongemakken kunnen ontstaan.

Onderwerpen in dit artikel:

  • Symptomen bij een glutenintolerantie
  • Darmwaarde Anti-ht-Transglutaminase bij glutenintolerantie

Oorzaken en symptomen bij een glutenintolerantie

Een glutenintolerantie kan verschillende oorzaken kan hebben en kan zich op elke leeftijd kan ontwikkelen. Wanneer glutenintolerantie in de familie voorkomt is de kans vijf tot tien keer groter dan wanneer de intolerantie niet in de familie voorkomt. Kinderen met een lage weerstand hebben meer kans op glutenintolerantie en ook een bacteriële infectie kan aanleiding zijn tot het ontwikkelen van een intolerantie. Een verhoogde kans op glutenallergie bestaat ook bij mensen die al last hebben van andere darmongemakken of een lactose-intolerantie.

Een glutenintolerantie kan zich op verschillende manieren uiten. Veel kinderen en volwassenen hebben last van buikpijn en andere veelvoorkomende ongemakken zijn een opgezette buik, verstopping of aanhoudende diarree en verminderde eetlust. Daarnaast kunnen ook vele andere uiteenlopende ongemakken ontstaan zoals hoofdpijn, huidaandoeningen, bloedarmoede en vermoeidheid.

Darmwaarde Anti-ht-Transglutaminase bij glutenintolerantie

Bij een glutenintolerantie vormt het lichaam antistoffen tegen de gluten die het binnenkrijgt (anti-gliadine Iga) en ook tegen de eigen lichaamsstructuren: anti-transglutaminase IgA. Deze worden vervolgens uitgescheiden in de ontlasting. Een verhoogde anti-ht-transglutaminase waarde in de ontlasting kan duiden op een glutenintolerantie. Naast de anti-ht-transglutaminase waarde vormt ook de Secretoir IgA (sIgA) in een ontlastingsonderzoek een belangrijke waarde bij het vermoeden van een glutenintolerantie. sIgA wordt aangemaakt in de darmen en verdedigt de darmslijmvliezen door schadelijke invloeden onschadelijk te maken zonder daarbij een ontsteking te veroorzaken. Een te lage sIgA waarde kan duiden op een glutenintolerantie.

Je darmwaardes laten checken? De Darm Health Check van Perfect Lab is een uitgebreid ontlastingsonderzoek, dat standaard 16 darmwaardes onderzoek. Naar persoonlijke behoefte kun je deze uitbreiden met aanvullende waardes.

 

 

 

 

 

Wil jij een vrijblijvend consult over welk onderzoek jij nodig hebt?

Wij begrijpen dat je wellicht eerst meer informatie en advies wilt ontvangen voordat jij besluit een bloed- of darmonderzoek te laten uitvoeren. Daarom bieden we je de mogelijkheid om een gratis consult aan te vragen. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen contact met je op om een belafspraak in te plannen. Tijdens dit gesprek zullen onze deskundige adviseurs al je vragen beantwoorden en je begeleiden bij het maken van de juiste keuze voor je persoonlijke situatie.

Blog

Vorige
Volgende