perfect lab Hb1Ac

Hb1Ac

Hb1Ac staat voor ‘hemoglobine van het type A1c’. Hemaglobine is een eiwit dat deel uitmaakt van de rode bloedcellen en dat zorgt voor het zuurstoftransport in ons lichaam. Daarnaast geeft hemoglobine ook de rode kleur aan onze bloedcellen. Glucose bindt zich graag aan het eiwit hemoglobine. Wanneer glucose is gehecht aan hemoglobine, dan heet dit HbA1c. Hoe meer glucose er in het bloed aanwezig is, hoe meer hemoglobine er in versuikerde vorm aanwezig is.

HbA1c waarde

Een goed HbA1c gehalte beschermt de bloedvaten en het zenuwstelsel en is een voorwaarde een goede regulatie van diabetes. De rode bloedcellen en dus ook de hemoglobine in deze rode bloedcellen leven slechts 120 dagen. Door de HbA1 waarde te meten geeft dit inzicht in de gemiddelde bloedglucosewaarde van de afgelopen 6 tot 8 weken. Hoe hoger het glucosegehalte in die periode is geweest, hoe hoger ook het HbA1c gehalte zal zijn. De algemene streefwaarde voor HbA1c is 53mmol/mol. De HbA1c waarde wordt altijd uitgedrukt in een percentage uitgedrukt, 53mmol/mol is 7%. Ligt het HbA1c gehalte onder de 7%, dan is sprake van een goed gemiddelde aan glucose in de afgelopen periode.

Het verschil tussen de HbA1c waarde en glucosewaarde

Het meten van de HbA1c waarde is niet hetzelfde als het meten van de glucosewaarde die door middel van een vingerprik met een glucosemeter kan worden gemeten. Het verschil tussen beide is dat de glucosewaarde slechts een momentopname is en de HbA1c waarde iets zegt over de gemiddelde bloedglucosewaarde over een langere periode. De glucosewaarde kan worden beïnvloed door voeding, slapen of beweging. Het meten van de Hb1Ac waarde vormt dus een vollediger en betrouwbaarder beeld over een langere periode.

HbA1c is één van de vele waardes die worden onderzocht in de Premium Health Check

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies