10% korting ontvangen?
 
Helicobacter pylori

Helicobacter pylori

Helicobacter pylori is een bacterie die bij veel mensen voor komt in de maag. De bacterie heeft gunstige eigenschappen en veel mensen dragen deze bij zich zonder ongemakken. Toch kan een besmetting ook vervelende ongemakken veroorzaken en leiden tot ernstige maagproblemen.

Onderwerpen in dit artikel:

  • Wat is de Helicobacter pylori bacterie
  • Besmetting en ongemakken
  • Diagnose en behandeling

Wat is de Helicobacter pylori bacterie

De Helicobacter pylori is een spiraalvormige bacterie die voorkomt in het slijmvlies van de maagwand en kan het zuur in de maag overleven. Wereldwijd komen infecties met deze bacterie voor en zo’n 50 procent van de wereldbevolking zou besmet zijn met de bacterie [1]. In Nederland is naar schatting zo’n 15 procent van de mensen onder de 40 jaar besmet. In ontwikkelingslanden is maar liefst 90 procent besmet met de bacterie. In begin jaren tachtig werd door twee Australische artsen ontdekt dat de bacterie een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van een maagzuur. Tegenwoordig is wereldwijd aangenomen dat een maagzweer door deze bacterie wordt veroorzaakt.

Besmetting en ongemakken

Het is niet exact bekend hoe besmetting met de Helicobacter pylori plaatsvindt. Waarschijnlijk wordt deze overgedragen van mens op mens en ontstaat de besmetting al op kinderleeftijd. Wanneer je eenmaal bent besmet dan blijft de bacterie zonder behandeling levenslang aanwezig in je maag. Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder ongemakken te hebben. Een besmetting met de bacterie kan leiden tot een maagslijmvliesontsteking. Daarbij hoeven ook geen ongemakken te ontstaan maar dit is wel mogelijk. Veelvoorkomende ongemakken zijn misselijkheid, pijn in de maagstreek, een opgeblazen gevoel, weinig eetlust en overgeven. Er kan vervolgens ook een maagzweer ontstaan en langdurige maagslijmvliesontsteking kan overgaan op atrofische maagslijmvliesontsteking. In dat geval is de slijmvlieslaag aan de binnenzijde van de maag veel dunner dan normaal.

Diagnose en behandeling

Bij ongemakken en symptomen die duiden op een Helicobacter pylori besmetting, zijn er verschillende manieren om besmetting vast te stellen. Door middel van bloed- of ontlasting onderzoek kan worden vastgesteld of er antistoffen tegen de bacterie worden aangetroffen, in dat geval betekent het dat je besmet bent. Ook door middel van een gastroscopie (kijkonderzoek van de maag) kan worden onderzocht of de bacterie aanwezig is. Wanneer sprake is van infectie met de Helicobacter pylori bacterie kan een behandeling met een kuur van verschillende antibiotica worden voorgeschreven in combinatie met maagzuurremmers die genezing van het maagslijmvlies bevorderen. In de meeste gevallen zal een kuur de bacterie opruimen en zullen ongemakken verdwijnen. Ook zijn er verschillende supplementen, zoals probiotica, erg goed inzetbaar als therapeutische behandeling.

Referenties

(1) Verontrustende toename van antibioticaresistentie bij Helicobacter pylori | NTvG

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies