10% korting ontvangen?
 
Darmwand

Het belang van een goede darmwand

Een goede en gezonde darmwand is van groot belang voor de gezondheid van het hele lichaam. De darmwand fungeert namelijk als barrière tussen de inhoud van de darmen en de rest van het lichaam. Een gezonde darmwand draagt daarmee bij aan een goede spijsvertering, opname van belangrijke voedingsstoffen en als beschermer tegen schadelijke stoffen. Wanneer de darmwand beschadigd raakt kan dit gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. In dit artikel vertellen we je hoe dit kan ontstaan, wat de risico’s zijn en op welke wijze je de darmwand kunt herstellen.

Onderwerpen in dit artikel:

  • De werking van de darmwand
  • Oorzaken en risico’s van darmwandbeschadiging
  • Ontlastingonderzoek en darmwaarden
  • Herstel en behoud van een gezonde darmwand

De werking van de darmwand

De darmwand is het binnenste slijmvliesoppervlak van de darm en staat direct in contact met de inhoud van het spijsverteringskanaal. Het vormt de barrière tussen de inhoud van de darm en de rest van het lichaam. De darmwand produceert slijm dat de darmen helpt beschermen tegen beschadiging door spijsverteringssappen en zorgt voor een goede doorgang van het voedsel. De darmwand is opgebouwd uit één laag cellen. De cellen absorberen voedingsstoffen uit het verteerde voedsel die worden opgenomen in het bloed en verder het lichaam in getransporteerd. De cellen worden bij elkaar worden gehouden door tight junctions. Deze zorgen ervoor dat de darmwand gesloten blijft en voorkomen op deze manier dat schadelijke stoffen zoals bacteriën, virussen en schimmels het lichaam binnen kunnen dringen. Een gezonde darmwand reguleert welke stoffen wel en niet mogen passeren. In de darmwand bevindt zich een groot deel van het immuunsysteem dat is betrokken bij het detecteren en bestrijden van mogelijke ziekteverwekkers.

Oorzaken en risico’s van darmwandbeschadiging

Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen heeft de darmwand een belangrijke functie, het is daarom belangrijk om de darmwand goed en gezond te houden. Er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat beschadiging van de darmwand kan optreden. Een grote boosdoener is voeding. We eten in onze huidige maatschappij veel voeding die niet gunstig is voor onze darmwand. Bewerkte voedingsmiddelen, suikers en bijvoorbeeld gluten kunnen ervoor zorgen dat de darmwand beschadigd raakt. Ook het eten van te weinig groeten en onvoldoende gevarieerde voeding draagt hieraan bij. Een andere oorzaak is chronische stress. De tight junctions die de cellen in de darmwand bij elkaar houden openen bij stress. Langdurige stress kan de darmwand aantasten en ontstekingen bevorderen. Daarnaast kunnen ook bepaalde vormen van medicatie, infecties en auto-immuunziekten zorgen voor beschadiging van de darmwand.

Een beschadigde darmwand kan leiden tot verhoogde toelaatbaarheid, waardoor schadelijke stoffen uit de darmen de bloedbaan kunnen binnendringen. Hierdoor kunnen ontstekingen en andere gezondheidsproblemen ontstaan. Ook kan een beschadigde darmwand chronische ontstekingen veroorzaken waardoor ongemakken in organen kunnen ontstaan. Verder kan de absorptie van voedingsstoffen verminderen waardoor bepaalde tekorten kunnen ontstaan.

Ontlastingonderzoek en darmwaarden

Een ontlastingonderzoek kan een waardevol inzicht bieden in de gezondheid van de darmwand bij ongemakken of juist ter preventie. In het ontlastingsonderzoek worden verschillende darmwaardes onderzocht. Darmwaardes die informatie kunnen geven over de staat van de darmwand zijn calprotectine en zonuline. Calprotectine is een eiwit dat wordt geproduceerd bij ontstekingen. Verhoogde niveaus van calprotectine kunnen duiden op ontstekingsprocessen in de darmwand. Zonuline is een eiwit dat is betrokken bij het reguleren van de doorlaatbaarheid van de darmwand. Verhoogde niveaus van zonuline kunnen duiden op verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand, oftewel een ‘leaky gut’.

Herstel en behoud van een gezonde darmwand

Om de darmwand optimaal zijn werk te kunnen laten doen en gezondheidsrisico’s te voorkomen is herstel van een beschadigde darmwand en behoud van een gezonde darmwand noodzakelijk. Er zijn verschillende factoren die daaraan kunnen bijdragen.

Voeding kan een boosdoener zijn voor het beschadigen van de darmwand en tegelijkertijd kan de juiste voeding ook bijdragen aan de gezondheid van de darmwand. Kies voor een gezond en gevarieerd dieet voorzien van vezelrijke voeding, hoogwaardige eiwitten en gezonde vetten. Daarnaast kunnen supplementen zoals omega-3 vetzuren, probiotica en glutamine helpen ter ondersteuning van de darmwandgezondheid. Daarnaast is het verminderen van stress belangrijk en voldoende te ontspannen. Ook leefstijl aanpassingen met betrekking tot beweging en slaap kunnen bevorderlijk werken. Bij darmwandbeschadiging als gevolg van medicatie of een aandoening is het belangrijk om een arts te raadplegen.

Tot slot

De darmwand heeft een ontzettend belangrijke functie in onze darmen en voor ons lichaam. Voor een goede gezondheid is een gezonde en goede darmwand van groot belang. Vermijd risicofactoren die kunnen bijdragen aan beschadiging van de darmwand en draag bij aan de gezondheid van de darmwand door middel van een gezond dieet en gezonde leefstijl. Wil je weten hoe het ervoor staat met jouw darmgezondheid? Dan kan een ontlastingsonderzoek daar inzicht in geven. De Darm Health Check van Perfect Health is een uitgebreid ontlastingsonderzoek, dat standaard 16 darmwaardes onderzoekt en daarmee inzicht geeft in jouw darmgezondheid.

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies