10% korting ontvangen?
 
Het risico van overgewicht

Het risico van overgewicht

In 2022 had meer dan de helft van de Nederlander van achttien jaar of ouder matig of ernstig overgewicht [1]. Van matig overgewicht is sprake bij een Body Mass Index (BMI) van 25 tot 30, we spreken van ernstig overgewicht of obesitas bij een BMI van meer dan 30. Deze cijfers zijn zorgelijk vanwege de ongemakken en gezondheidsrisico’s die overgewicht met zich meebrengt.

Onderwerpen in dit artikel:

  • De gevolgen en symptomen van overgewicht
  • Bloed- en darmwaardes bij overgewicht
  • Overgewicht kwijtraken en voorkomen

De gevolgen en symptomen van overgewicht

Overgewicht en obesitas zijn ongezond voor het lichaam en kunnen de kwaliteit van leven flink beïnvloeden. Overgewicht kan zorgen voor zowel lichamelijke als psychische ongemakken. Als gevolg van overgewicht kun je minder energie ervaren en kan ook bewegen lastig zijn. Extra druk op het lichaam kan zorgen voor gewrichtsongemakken. Obesitas vergroot de kans op een hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol en het ontwikkelen van diabetes type 2. Deze gevolgen zijn ongezond en brengen schade aan het lichaam aan. Ook bestaat er bij overgewicht en obesitas een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Ernstig overgewicht zorgt voor (ongemerkte) ontstekingen in het lichaam met alle gevolgen van dien. Naast lichamelijke ongemakken en risico’s kan overgewicht ook zorgen voor psychische problemen. Denk aan lusteloosheid, vermoeidheid, een laag zelfbeeld, verminderd zelfvertrouwen en depressieve gevoelens.

Bloed- en darmwaardes bij overgewicht

Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen kan overgewicht leiden tot diverse lichamelijke ongemakken en gezondheidsrisico’s. Het gevolg van overgewicht is niet altijd te merken, ook met overgewicht kun je je goed en energiek voelen. Er kan zich ongemerkt van alles in je lichaam voordoen. Ook al merk je dit niet, dit kan wel grote risico’s met zich meebrengen. Niet alleen de buitenkant maar vooral ook de binnenkant van je lichaam is daarbij belangrijk. Met behulp van een bloed- en darmwaarden test krijg je inzicht in de gezondheid van je lichaam en kun je afwijking vroegtijdig in het vizier krijgen en aanpakken.

We lichten hieronder een aantal waardes toe die verstoord kunnen raken door overgewicht.

CRP

CRP staat voor C-reactive protein en wordt aangemaakt in de lever na het ontstaan van een ontsteking. Een verhoogde CRP waarde in het bloed geeft aan dat er sprake is van een ontsteking, bijvoorbeeld als gevolg van overgewicht. De waarde geeft niet altijd aan waar in het lichaam de ontsteking is, daarom is het van belang om ook andere markers te meten zoals LDL-cholesterol.

Cholesterolwaarden

Onze cholesterolwaarden bestaan uit HDL-cholesterol, het ‘goede cholesterol’ en LDL-cholesterol, het ‘slechte cholesterol’. Het totaalbeeld van deze waarden geeft de verhouding tussen beide weer en een indicatie voor het risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten.

Leverwaarden

De leverwaarden Gamma-GT en ASAT/ALAT geven weer hoe het met de gezondheid van de lever staat.

Triglyceriden

Deze waarde geeft inzicht in jouw vethuishouding en het risico dat je hiermee loopt.

HbA1c

Deze waarde geeft de gemiddelde suikerspiegel in de afgelopen drie maanden weer en is een belangrijke indicatie voor het ontwikkelen van suikerziekte.

Vitamine D

Vitamine D is een belangrijke vitamine voor het immuunsysteem, voor de botten, het geheugen en de spierkracht. Bij overgewicht ontstaat vaak een tekort aan vitamine D en anderzijds kan een vitamine D tekort bijdragen aan meer vetopslag.

Darmwaardes
Door overgewicht kunnen verstoringen in de darmen ontstaan. Verschillende darmwaardes kunnen uitwijzen of sprake is van een verstoring in de darmflora.

Overgewicht kwijtraken en voorkomen

Hiervoor heb je kunnen lezen hoe ongezond overgewicht is. Het is daarom belangrijk om het ontstaan van overgewicht te voorkomen en overgewicht kwijt te raken wanneer daar sprake van is. Daarvoor is een gezonde leefstijl een must. Zorg voor een gezond voedingspatroon met zo min mogelijk onbewerkte voeding, voorzien van de juiste voedingsstoffen die je kunt aanvullen met behulp van supplementen. Daarnaast zijn ook voldoende ontspanning, een goede slaap en beweging van groot belang. Wil je overgewicht kwijtrake dan is het belangrijk om de calorie inname te beperken.

Tot slot

Overgewicht is ontzettend ongezond en draagt bij aan lichamelijke en psychische ongemakken en zorgt voor gezondheidsrisico’s die ongemerkt kunnen ontstaan. Heb je overgewicht en wil je weten hoe het staat met je gezondheid. Dan biedt een bloed- en darmonderzoek uitkomst. De Premium Health Check van Perfect Lab is de Bloed en Darm Health Check gecombineerd en geeft het meest complete inzicht in je gezondheid. Zorg daarnaast voor het voorkomen en aanpakken van overgewicht voor een gezonde leefstijl.

Referenties

  1. Zorggegevens en CBS Statline

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies