Hoe houd je hart- en bloedvaten gezond

Hoe houd je hart- en bloedvaten gezond?

Het hart en de bloedvaten zijn verantwoordelijk voor de bloedsomloop in het lichaam. Het hart is een holle spier die zuurstofrijk bloed door de bloedvaten naar alle spieren en organen in het lichaam pompt en deze zo voorziet van zuurstof en belangrijke bouwstenen. Een gezond hart en gezonde bloedvaten zijn van groot belang voor een gezond lichaam en verkleinen de kans op hart- en vaatziekten. In Nederland lijden er zo’n 1,7 miljoen mensen aan hart- en vaatziekten en sterven hier jaarlijks meer dan 100 personen aan[1]. Wat je kunt doen om je hart en bloedvaten gezond te houden en daarmee de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen, vertellen we je in deze blog. 

Onderwerpen in dit artikel:

  • Een gezonde leefstijl
  • Inzicht in je gezondheid
  • Tot slot

Een gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl draagt bij aan een normaal gewicht, normale waardes van de bloeddruk en cholesterol. Hierdoor zullen bloedvaten minder snel beschadigen en soepel blijven. Dit heeft een positief effect op de bloedsomloop, de gezondheid van het hart en de bloedvaten.
Een gezonde leefstijl bestaat uit gezonde voeding, zo min mogelijk alcohol, stoppen met roken en voldoende beweging en ontspanning.

Gezonde voeding

Gezonde voeding die bijdraagt aan een gezond hart en gezonde bloedvaten zijn zo veel mogelijk onbewerkte voedingsmiddelen voorzien van vitaminen en mineralen. Mineralen zoals magnesium, kalium en calcium reguleren de bloeddruk* en bevinden zich bijvoorbeeld in groene bladgroenten. Vruchten zoals aardbeien, bessen en frambozen zijn rijk aan antioxidanten die een positief effect kunnen hebben op de bloeddruk, het cholesterol* en daarmee hart- en de bloedvaten. Eet voldoende groente en fruit, vette vis voorzien van omega-3 vetzuren, vermijd suikerrijke producten en teveel zout en vervang verzadigd vet door onverzadigd vet*.

Vermijd alcohol en stop met roken

Om een hoge bloeddruk te voorkomen waarmee je het risico op hart- en vaatziekten verkleint, is het verstandig om alcohol zoveel mogelijk te vermijden*. Daarnaast is het aan te raden om te stoppen met roken. Nicotine zorgt ervoor dat de hartslag en bloedruk en schade wordt toegebracht aan het hart en de vaten*.

Beweging en ontspanning

Door dagelijks voldoende te beweging kun je je bloeddruk verlagen en je hart- en bloedvaten in conditie houden waarmee je ook de kans op hart- en vaatziekten kunt verlagen. Probeer iedere dag minstens een half uur matig intensief te bewegen. Ook sporten heeft een positief effect op je hart- en bloedvaten door het verlagen van het stressniveau, verbeteren van de conditie en op peil houden van het lichaamsgewicht.

Naast beweging is ook ontspanning van belang voor het verlagen van het stressniveau en daarmee het gezond houden van je hart- en bloedvaten. Spanning en stress kunnen leiden tot een verhoogde bloeddruk en schade aan de bloedvaten. Door voldoende te ontspannen door middel van ontspanningsoefeningen, yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen* verlaag je het stressniveau wat van positieve invloed is op de gezondheid van je hart- en bloedvaten.

Inzicht in je gezondheid

Naast een gezonde leefstijl kan inzicht in je gezondheid bijdragen aan het voorkomen van hart- en vaatziekten. Door te weten hoe het er met je gezondheid voor staat en waar je eventueel op moet letten, kun je schade aan je hart- en bloedvaten voorkomen.

Een uitgebreid bloedonderzoek is hiervoor het meest geschikt.

Bloeddruk

Een hoge bloeddruk verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, het is daarom aan te raken om je bloeddruk in de gaten te houden. Deze kun je zelf meten met behulp van een bloeddrukmeter of laten meten bij bijvoorbeeld de huisarts. Het is belangrijk om op vaste tijdstippen te meten. Van een te hoge bloeddruk is sprake bij een bovendruk van meer dan 140 mmHG en een onderdruk van minimaal 90 mmHG. Bij een thuismeting is sprake van een te hoge bloeddruk bij een bovendruk van meer dan 135 mmHG.

Bloedwaarden

Een bloedtest kan inzicht geven in verschillende bloedwaarden die wat zeggen over het risico op hart- en vaatziekten.

Cholesterol, LDL, HDL
Cholesterol is een vetstof die wordt aangemaakt in de lever en die we via onze voeding binnenkrijgen. In het lichaam bevindt cholesterol zich voornamelijk in het bloed met daaromheen eiwitten (lipoproteïnen) waardoor het cholesterol door het bloed kan stromen. De lipoproteïnen zijn er in twee soorten HDL (Hoge Dichtheid Lipoproteïne) en LDL (Lage Dichtheid Lipoproteïne). HDL ruimt cholesterol uit het bloed op, zodat het via de lever kan worden afgebroken en omgezet in gal om zo het lichaam te verlaten. HDL-cholesterol wordt gezien als het goede cholesterol. Een hoge HDL waarde geeft een mogelijk lager risico op hart- en vaatziekten. LDL-cholesterol blijft aan de bloedwanden plakken en kan zorgen voor ophopingen waardoor de wanden kunnen beschadigen. LDL wordt gezien als het slechte cholesterol dat het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Voor LDL-cholesterol geldt hoe lager de waarde hoe beter. Over het algemeen is een LDL-cholesterol onder de 3,0 mmol/l goed.

Triglyceriden

Triglyceriden vormen de vetvoorraad in het lichaam, deze zijn meestal opgeslagen in vetweefsel. Een deel van de triglyceriden gaat rond in het bloed om de spieren van brandstof te voorzien. Een verhoogd triglyceridegehalte in het bloed, is een riscofactor voor hart- en vaatziekten. Een meting moet worden uitgevoerd wanneer kort daarvoor niet is gegeten. Voor het triglyceridengehalte geldt geen streefwaarde. Een waarde lager dan 1,7 mmol/l wijst op een lager risico op hart- en vaatziekten. 

Apopilpoproteine A en B

Ook de apolipoproteïne A (Apo A) en B (Apo B) waarden kunnen iets zeggen over het risico op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. In geval van een verlaagde Apo A waarde is veelal sprake van een verlaagde HDL-cholesterol. Dit betekent dat de afvoer van cholesterol uit het lichaam minder goed verloopt en kan zorgen voor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Bij een verhoogde Apo B waarde is vaak ook sprake van een verhoogde waarde van het slechte LDL-cholesterol en is de kans op hart- en vaatziekten hoger.

Vitamine D

Vitamine D is van groot belang voor een gezond lichaam. Vanwege de brede werking van vitamine D in ons lichaam kan een te lage vitamine D spiegel leiden tot diverse uiteenlopende ongemakken. Vitamine D is van belang voor gezonde hart- en bloedvaten en een tekort aan vitamine D hangt samen met verschillende aspecten van hart- en vaatziekten en kan leiden tot hartfalen*.

Tot slot

Door middel van een gezonde leefstijl houd je hart- en bloedvaten gezond. Door het meten van je bloedwaarden en je bloeddruk krijg je meer inzicht in hoe het er met jouw gezondheid voor staat. Krijg volledig inzicht in je gezondheid met de Premium Health Check, door middel van een uitgebreid bloedonderzoek. Op basis hiervan kun je nog betere keuzes maken op het gebied van leefstijl om zo te zorgen voor een gezond lichaam en zo verklein je de kans op ontwikkeling van hart- en vaatziekten.

*Gezondheidsclaim is lopende

Referenties

  1. Cijfers hart- en vaatziekten | Hartstichting

 

 

 

 

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies