perfect lab hoe slecht is alcohol voor je lichaam

Hoe slecht is alcohol voor je lichaam?

Een biertje op het terras, een wijntje bij het eten of cocktails op een feestje: alcohol wordt door velen geassocieerd met gezelligheid. Vroeger werd alcohol voornamelijk gedronken op feestelijke aangelegenheden maar tegenwoordig heeft bijna iedereen wel alcohol in huis en is het normaal geworden om bijvoorbeeld bij het eten een glas wijn te drinken. Zo’n 80 procent van alle volwassen Nederlanders drinkt alcohol en wordt er gemiddeld zon 1,2 tot 1,5 glas per dag gedronken.

Alcohol goed voor hart- en bloedvaten?

Er bestaan onderzoeken die uitwijzen dat een geringe hoeveelheid alcohol – dat wil zeggen 1 à 2 glazen per dag – een gunstig effect op de hart- en bloedvaten zou hebben. Dit positieve effect zou worden veroorzaakt doordat alcohol het goede cholesterol (HDL) laat toenemen en het slechte cholesterol (LDL) verwijdert uit de bloed- en vaatwanden, en dat alcohol het aan elkaar kleven van bloedplaatjes remt. De voordelen van alcohol wegen echter niet op tegen de nadelen van alcohol. Welke nadelige effecten alcohol op het lichaam heeft vertellen we je hieronder.

De nadelige effecten van alcohol

Alcohol kan zorgen voor zowel lichamelijke als mentale gevolgen. Het drinken van alcohol kan ervoor zorgen dat we ons wat losser en lekkerder in ons vel gaan voelen. De keerzijde is dat alcoholgebruik ook kan zorgen voor psychische klachten zoals somberheid, angst, onrust en vermoeidheid. Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot verslaving, met alle gevolgen van dien.

Daarnaast heeft alcoholgebruik effect op ons lichaam. Alcohol kan zorgen voor oxidatieve stress in het lichaam dat het ontstaan van vrije radicalen bevordert en afgifte van antioxidanten beperkt, waardoor gezonde cellen en weefsels in het lichaam beschadigd kunnen raken. Bij beschadiging ontstaat verstoring in het lichaam waardoor nog meer oxidatieve stress ontstaat. Hierdoor kunnen diverse gezondheidsklachten ontstaan en bijdragen aan snellere veroudering van het lichaam en de huid. Alcohol kan ook nadelige effecten hebben op de gezondheid van de verschillende organen in

Antioxidanten helpen oxidatieve stress te neutraliseren. Zorg dagelijks voor voldoende inname van antioxidanten.

Hart- en bloedvaten

Eerder werd al benoemd dat er onderzoeken bestaan die uitwijzen dat alcohol een positief effect kan hebben op hart- en bloedvaten. Echter verhoogt alcohol de kans op verschillende hart- en vaatproblemen. Door alcohol neemt de kans op een verhoogde bloeddruk toe. Een verhoogde bloedruk verhoogt het risico op een hartinfarct. Ook kan alcohol de hartspier verzwakken, waardoor deze minder in staat is om krachtig te pompen.

Hersenen

Door het drinken van alcohol sterven hersencellen af, tot het 24e levensjaar ontwikkelen de hersenen zich en afbraak van de cellen kan niet meer worden hersteld. Daarnaast zorgt alcohol ervoor dat de georganiseerde remmingen in de hersenen minder worden. Dit merk je al na het drinken van een paar glazen alcohol. Bij overmatig gebruik kan op lange termijn ernstige schade aan de hersenen en geheugenverlies ontstaan.

Lever

Een bekend effect van alcohol is leveraantasting. De lever functioneert in het lichaam als een filter- en zuiveringssysteem dat flink zijn best moet doen om genuttigde alcohol af te breken. Bij overmatig alcohol gebruik raakt het systeem overbelast en kan de lever permanent beschadigd raken.

Maag en darmen

Door overmatig alcoholgebruik kunnen verschillende aandoeningen in alle delen van het maag-darmkanaal ontstaan. De maag kan dusdanig gewend raken aan alcohol dat het beschermende maagvlies zijn werk niet meer kan doen en de kans op brandend maagzuur en op ontstekingen ontstaat. Ook verstoort alcohol de balans tussen de goede en slechte bacteriën in de darmen die samen de darmflora vormen. Doordat ook de doorlaatbaarheid van de wanden van de dunne en dikke darm door alcohol kunnen worden vergroot, bestaat de kans dat slechte bacteriën uit de darmen de bloedbaan in komen. Hierdoor ontstaat het risico op ontstekingen en infecties in het lichaam en worden het immuunsysteem en de lever zwaar belast.

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies