10% korting ontvangen?
 
perfect lab houd je leverwaardes goed

Houd je leverwaardes goed

De lever is een groot en belangrijk orgaan in het lichaam dat zich net onder het middenrif rechtsboven in de buikholte naast de maag bevindt. Het orgaan vervult een aantal belangrijke functies is ons lichaam:

  • Het omzetten van afvalstoffen in ons lichaam zodat deze kunnen worden afgescheiden.
  • Het omzetten en tevens opslaan van stoffen die energie bevatten. De opgeslagen stoffen kunnen op een later moment weer worden omgezet wanneer het lichaam behoefte heeft aan energie.
  • Het aanmaken van belangrijke eiwitten die het lichaam nodig heeft voor onder andere transport van stoffen door het lichaam en de aanmaak van spieren.

Gezien de belangrijke functies die de lever in ons lichaam vervult, is een goed werkende lever van groot belang. De lever kan door verschillende oorzaken worden aangetast. In de meeste gevallen merk je niks bij afwijkingen aan de lever en ontstaan er pas op langere termijn klachten. Het is daarom belangrijk om de functie en conditie van de lever te laten meten aan de hand van een. De leverfunctie wordt bepaald door de concentratie van bepaalde enzymen in het bloed. De belangrijkste enzymen aan de hand waarvan de conditie van de lever kan worden gemeten zijn ALAT, ASAT en Gamma-GT.

De leverwaarden

De concentratie van de verschillende leverwaarden wordt gemeten aan de hand van referentiewaarden oftewel de normaalwaarde. Is sprake van een gezonde lever, dan zullen deze waarden binnen de referentiewaarden vallen.

ALAT (Alanine-Amino-Transferase)
ALAT is een enzym dat voornamelijk voorkomt in de levercellen. Het enzym helpt om een bepaalde stof om te zetten in een andere stof, zoals bij de afbraak van alcohol en medicatie gebeurt. Wanneer levercellen beschadigd raken, dan lekt ALAT vanuit de lever het bloed in. Hierdoor stijgt de hoeveelheid ALAT in het bloed. Een verhoogde ALAT-waarde in het bloed kan duiden op leverschade.

ASAT (Aspartaat-Amino-Transferase)
ASAT is net als ALAT een enzym dat stoffen kan omzetten naar een andere stof. Ook een verhoogde ASAT-waarde in het bloed kan duiden op leverschade. ASAT is minder specifiek omdat dit enzym ook op diverse andere plekken in het lichaam voorkomt zoals in de nieren, de hartspier, de skeletspieren en het brein.

Gamma-GT (Gamma-glutamyltransferase)
Het enzym Gamma-GT wordt aangemaakt in de lever en helpt bij het omzetten en verteren van voedingsstoffen. Bij schade aan de lever stijgt ook het Gamma-GT gehalte waardoor de waarde van het enzym een indicator kan zijn om schade vast te stellen.

Zorgen voor goede leverwaardes

Voor een gezonde lever, goede leverwaardes en het behoud daarvan is een gezonde levensstijl van groot belang. Zorg voor een gezond dieet dat bestaat uit gezonde en gevarieerde voeding. Er zijn voedingsmiddelen die de lever extra ondersteunen zoals knoflook, walnoten, groene groenten, kurkuma en avocado. Daarnaast is het van belang om bepaalde voeding te vermijden zoals bewerkte, vette en suikerrijke voedingsmiddelen, rood vlees en scherpe kruiden. De lever is het meest gebaat bij een plantaardig dieet. Voor een gezonde lever dient te worden gematigd met alcoholgebruik en is het heel erg belangrijk om genoeg water te drinken om de lever te helpen gifstoffen uit het lichaam te spoelen.

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies