10% korting ontvangen?
 
perfect lab IJzer

IJzer

IJzer is een mineraal dat verschillende belangrijke functies in ons lichaam vervult. Het helpt onder andere bij de vorming van hemoglobine, een onderdeel van de rode bloedcellen die zuurstof door ons lichaam vervoeren. Daarnaast is ijzer van belang voor het behoud van een normaal geheugen, leervermogen en concentratie en biedt het ondersteuning aan het afweersysteem. We krijgen ijzer binnen via voeding waarbij de opname van ijzer uit verschillende voedingsstoffen. Dit varieert en is afhankelijk van de vorm waarin het voorkomt, de aanwezigheid van andere voedingsstoffen en de ijzervoorraad in ons lichaam. Ferritine speelt daarbij een belangrijke rol, dit is een eiwit dat ijzer opslaat in het lichaam. Ferritine komt voor in de lever en het beenmerg en voor een klein deel in het bloed. De hoeveelheid aan ferritine in het bloed zegt ook iets over de hoeveelheid ijzer in het lichaam.

Normaalwaarde van ijzer

Voor vrouwen is een ijzerwaarde van tussen de 10 en 25 micromol per liter normaal, voor mannen ligt de normaalwaarde tussen de 14 en 35 micromol per liter. Een tekort aan ijzer in het bloed kan symptomen als vermoeidheid, duizeligheid, kortademigheid en concentratieproblemen veroorzaken. Ook kan een ijzertekort leiden tot bloedarmoede. IJzer is nodig om hemoglobine te kunnen maken. Als er te weinig ijzer in het lichaam is, kan er niet genoeg hemoglobine gemaakt worden en kan bloedarmoede ontstaan. Een overschot aan ijzer in het lichaam kan leiden tot problemen met je lever, het hart of je alvleesklier.

IJzerwaarde bloedtest

Bij een vermoeden van een ijzertekort of een teveel aan ijzer kan je ijzerwaarde in het bloed worden getest met behulp van een ijzerwaarden bloedtest. Omdat het ijzergehalte in het bloed gedurende de dag sterk kan variëren, wordt daarbij ook vaak de bindingscapaciteit (transferrine) gemeten omdat dit vaak meer zegt over de algehele ijzerhuishouding.

IJzerwaarde verhoogd
Als uit de test blijkt dat de ijzerwaarde verhoogd is, dan kan er sprake zijn van ijzerstapeling. Hierbij neemt het lichaam constant te veel ijzer op uit voedsel en slaat dat op. In het geval van ijzerstapeling is ferritine meestal ook sterk verhoogd.

IJzerwaarde verlaagd
Volgt uit de test een verlaagde ijzerwaarde, dan kan sprake zijn van een ijzertekort. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Een verlaagde ijzerwaarde kan bepaalde symptomen verklaren of bloedarmoede in beeld brengen.

IJzer is een van vele bloedwaardes die worden onderzocht de in Premium Health Check.

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies