Leaky gut – Zonuline

Leaky gut – Zonuline

Heb je regelmatig last van verschillende ongemakken zoals een verminderde weerstand, gewrichtsongemakken, obstipatie of juist van diarree? Dan kan dit duiden op een hyperpermeabele darm die ook wel ‘lekkende darm’ of ‘leaky gut wordt genoemd. Met de term leaky gut wordt verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand genoemd, dit is geen op zich staande aandoening maar een symptoom dat verschillende oorzaken kan hebben. Is een leaky gut aangetoond dan is het belangrijk om de oorzaak daarvan vast te stellen zodat de darmwand kan herstellen.

Een leaky gut kan worden aangetoond door middel van een ontlastingsonderzoek waarbij de hoeveelheid zonuline wordt gemeten.

Onderwerpen in dit artikel:

  • Doorlaatbaarheid van de darmwand en zonuline
  • Zonuline waarde

Doorlaatbaarheid van de darmwand en zonuline

In de darmwand bevinden zich cellen die vocht en voedingstoffen doorlaten via de bloedbaan zodat deze naar de organen in het lichaam kunnen worden vervoerd. Tussen de cellen in de darmwand bevinden zich kanalen: ‘tight junctions’, die de ruimte afsluiten om te voorkomen dat er iets tussen de darmcellen door het lichaam in lekt. Zonuline is een hemoglobine-bindend eiwit dat onderdeel uitmaakt van de tight junctions en speelt een sleutelrol in de doorlaatbaarheid van de darmwand.
De werking van de tight junctions kan door verschillende oorzaken worden verstoord zoals infecties, stress, gebruik van alcohol, een ongezond voedingspatroon of medicijngebruik.

Wanneer tight junctions niet goed meer werken of doorbreken, ontstaan er gaten tussen de cellen in de darmwand en neemt de doorlaatbaarheid toe. Hierdoor kunnen ongunstige stoffen zoals bacteriën, virussen en niet verteerbare eiwitten in de bloedbaan terecht komen. Het immuunsysteem kan hierop reageren waardoor een acute ontsteking ontstaat. Dit zorgt voor vervelende uiteenlopende ongemakken en ook de toelaatbaarheid van de darmwand kan verder toenemen.

Zonuline waarde

Bij ongemakken die duiden op een leaky gut is een eerste stap het aantonen van een leaky gut door middel van een ontlastingsonderzoek waarbij de zonuline waarde wordt gemeten. Wanneer de tight junctions worden verbroken, komt er zonuline vrij in de darminhoud. Is de zonuline waarde in de ontlasting verhoogd, dan duidt dit op een toegenomen doorlaatbaarheid van de darm en dus op een leaky gut. Na het aantonen van een leaky gut is het van belang om de oorzaak hiervan te vinden en deze te bestrijden.

Je darmwaardes laten checken? De Darm Health Check van Perfect Lab is een uitgebreid ontlastingsonderzoek, dat standaard 16 darmwaardes onderzoek. Naar persoonlijke behoefte kun je deze uitbreiden met aanvullende waardes.

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies