perfect lab Mannen in de overgang

Mannen in de overgang

Dat vrouwen vanaf een bepaalde leeftijd in de overgang komen is algemeen bekend. Dat ook mannen in de overgang kunnen komen, is een stuk minder bekend bij de meeste mensen. De mannelijke overgang wordt ook wel penopauze of andropauze genoemd en is een gevolg van het testosterongehalte dat vanaf ongeveer het 40e levensjaar afneemt. Anders dan bij vrouwen in de overgang waarbij het oestrogeengehalte plotseling enorm daalt, gaat het proces bij mannen meer geleidelijk. Toch kunnen mannen ook klachten ervaren in de overgang als gevolg van de daling van het testosteronniveau.

Overgangsongemakken bij mannen

Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon en speelt een belangrijke rol bij het goed functioneren van het lichaam. Het is onder andere van invloed op de vetregulatie, de spiermasse en het libido. Naarmate je ouder wordt, daalt het testosterongehalte. Dit is een natuurlijk proces en gaat geleidelijk, het testosterongehalte daalt langzaam maar toch kunnen mannen hier op een zeker moment wat van gaan merken. Ongemakken die kunnen ontstaan als gevolg van de daling van het testosteron zijn onder andere:

  • Opvliegers
  • Stemmingswisselingen
  • Een lager libido
  • Minder energie
  • Afbraak van de spieren
  • Een tragere stofwisseling
  • Problemen met slapen

Daarnaast treedt er in de overgang ook een andere lichamelijke verandering op bij de man, namelijk een groeiende prostaat. Eén op de twee mannen krijgt vanaf ongeveer 50-jarige leeftijd te maken met een groeiende prostaat. Door de groei van de prostaat kan de plasbuis worden dichtgedrukt met als gevolg dat men minder goed kan plassen, vaker moet plassen of juist moeite heeft met het ophouden van de plas. Bij dergelijke ongemakken kan de PSA (Prostaat Specifiek Antigeen) worden gemeten waardoor prostaataandoeningen in een vroeg stadium kunnen worden aangetoond. De prostaatkankerstichting raadt iedere man boven de 50 jaar aan om zijn PSA te laten meten

Tips voor mannen in de overgang

De ongemakken die bij mannen in de overgang kunnen ontstaan, zijn het gevolg van een daling of een tekort aan testosteron. Om naarmate je als man ouder wordt ongemakken te voorkomen of te verhelpen, is het zaak om het testosterongehalte zoveel mogelijk op peil te houden. Daarbij is een gezonde leefstijl van groot belang.

Zorg er allereerst voor dat je voldoende van de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Eet zoveel mogelijk onbewerkte voedingsmiddelen voorzien van vitaminen, mineralen, vezels, eiwitten en omega 3 vetzuren en drink iedere dag voldoende water. Vermijd producten die rijk zijn aan suiker en transvetten. Naast gezonde voeding is voldoende lichaamsbeweging, voldoende slaap en voldoende ontspanning van belang voor het op peil houden van het testosterongehalte. Deze leefstijlregels dragen ook bij aan het gezond houden van de prostaat in de overgang.

Premium Health Check onderzoekt maar liefst 30 bloedwaardes, waarbij je als aanvullende waarde ook je PSA (prostaat) en testosteron kunt laten meten.

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies