10% korting ontvangen?
 
Medicatie afstemmen op DNA

Medicatie afstemmen op DNA

DNA onderzoek geeft specifieke informatie over jouw genetische aanleg en inzicht in verschillende gezondheidsaspecten zoals een verhoogde kans op bepaalde aandoeningen of gevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen. Op basis van informatie uit een DNA onderzoek kun je gerichte leefstijlaanpassingen doen om je gezondheid te verbeteren en ziekte te voorkomen. Ook het afstemmen van medicatie op DNA kan gunstig zijn. Onderzoek [1] van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) toont aan dat ernstige bijwerkingen van medicijnen met 30 procent afnemen wanneer de dosering wordt afgestemd op het DNA van de patiënt.

Onderwerpen in dit artikel:

  • Wat is DNA onderzoek
  • LUMC onderzoek

Wat is DNA onderzoek

Bij een DNA onderzoek wordt DNA geanalyseerd en wordt informatie gegeven over de genetische samenstelling van een persoon. Er zijn verschillende DNA onderzoeken mogelijk. Er zijn onderzoeken die zich richten op informatie over je afkomst en verwantschappen, maar ook DNA onderzoeken die zich richten op persoonlijke kenmerken of gezondheidsaspecten. DNA onderzoek dat zich richt op gezondheidsaspecten geeft op basis van jouw genetische samenstelling informatie over onder andere je genetische aanleg voor aandoeningen, enzymwerking, voedselintoleranties en medicijngevoeligheid. Op basis van het inzicht dat uit het onderzoek volgt, kun je (preventief) aanpassingen doen in je voedingspatroon en leefstijl voor een zo fit mogelijk lichaam en goede gezondheid.  

LUMC onderzoek

Hiervoor heb je kunnen lezen dat DNA onderzoek inzicht kan geven in je medicijngevoeligheid. Voor het eerst is aangetoond dat medicatie voorschrijven op basis van een DNA profiel echt effect heeft. Ernstige bijwerkingen nemen met 30 procent af wanneer de dosering wordt afgestemd op het DNA van de patiënt. Dit blijkt uit een internationale studie onder leiding van het LUMC. In dat onderzoek onder bijna 7000 mensen ontvingen alle deelnemers een DNA-medicatiepas afgestemd op het DNA-profiel. Door de pas te scannen kan worden gezien welke medicatiedosis optimaal was. Deelnemers die gebruikt maakten van de pas hadden 30 procent minder last van ernstige bijwerkingen.  Het gaat daarbij om bijwerkingen die voorkomen bij medicijnen waarvan de werking door iemands genen wordt beïnvloed. Het onderzoek toont aan dat een behandeling effectiever en veiliger wordt door af te stemmen op het DNA.

Tot slot

Een DNA onderzoek geeft belangrijke informatie over genetische aanleg voor aandoeningen, enzymwerking, voedselintoleranties en medicatiegevoeligheid. Op basis van een DNA profiel kun je preventieve leefstijlaanpassingen doen voor een gezond en fit lichaam en wordt een behandeling met medicatie effectiever en veiliger door deze af te stemmen op het profiel. Naast het DNA profiel kunnen ook andere factoren van invloed zijn bij een reactie op medicatie zo kan geslacht of etniciteit een rol spelen. 

Referenties

(1) LUMC-onderzoekers: 30% minder bijwerkingen als medicatie op DNA wordt afgestemd | LUMC

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies