perfect lab ontstekingen

Ontstekingen

Een ontsteking is een gezonde reactie van het lichaam op het binnendringen van vreemde of schadelijke stoffen of een reactie op een verwonding waarbij weefselschade ontstaat. Bij een acute ontsteking is sprake van een wond of infectie en wil het lichaam de schade zo snel mogelijk herstellen. Het lichaam stuurt dan witte bloedcellen naar het beschadigde weefsel. De witte bloedcellen hebben als doel het beschadigde weefsel zo snel mogelijk te vernietigen en in het lichaam op te ruimen. De ontsteking is hier een uiting van het immuunsysteem dat hard aan het werk is. Een ander soort ontsteking is de laaggradige ontsteking. In dit geval is er wel sprake van een ontsteking maar niet van een acute wond of infectie. Laaggradige ontstekingen kunnen in plaats van genezend juist ziekmakend zijn.

Wat zijn laaggradige ontstekingen?

De laaggradige ontsteking is een milde ontsteking die ook wel stille ontsteking wordt genoemd. Bij een laaggradige ontsteking is geen sprake van een acuut of levensbedreigend probleem. Er is vaak sprake van een chronische vorm van een ontsteking waarbij het immuunsysteem continu een beetje geactiveerd is. Bij deze vorm van ontstekingen circuleren er continu ontstekingsstoffen in het lijf die via de bloedbaan naar de organen en weefsels worden verspreid. Het lichaam wil hiermee voorkomen dat de ziekteverwekkers in het lichaam de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen. Het immuunsysteem is door de laaggradige oftewel chronische ontsteking continu geactiveerd, wat ten koste kan gaan van energie dat het lichaam voor andere zaken nodig heeft.

De oorzaak en gevolgen van laaggradige ontstekingen

Lichaam barrières zoals de huid en darmwand beschermen het lichaam tegen schadelijke stoffen en ziekteverwekkers die het lichaam binnen willen dringen. De barrières zorgen ervoor dat deze stoffen buiten worden gehouden. Onze Westerse leefstijl met continue blootstelling aan gifstoffen, ongezonde voeding en chronische stress zorgt er echter voor dat de lichaam barrières als het ware lek raken en verhoogd doorlaatbaar worden. Hierdoor zijn ze niet meer in staat om alle schadelijke stoffen die het lichaam willen binnendringen tegen te houden. Wanneer de darm verhoogd doorlaatbaar is kunnen er bacteriële resten uit de ontlasting de bloedbaan in lekken en kunnen diverse lichamelijke ongemakken ontstaan. Ook zorgt dit ervoor dat het immuunsysteem wordt geactiveerd. Doordat er vele verschillende stoffen binnendringen in het gehele lichaam, kiest het lichaam niet voor een acute immuunreactie maar een milde ontstekingsreactie om de ziekteverwekkers te remmen en de schade te beperken.

Zolang de barrières verhoogd doorlaatbaar blijven zullen de stoffen het lichaam binnenblijven komen en zal het immuunsysteem licht geactiveerd blijven. Er is dan sprake van een chronische ontsteking. Op korte termijn merken we daar vaak niets van maar op lange termijn kan dit diverse ongemakken met zich meebrengen zoals vermoeidheid, slaapproblemen en stemmingswisseling. Ook kan dit welvaartsziekten als gevolg hebben zoals een verhoogde bloeddruk, reuma, diabetes en hart- en vaatziekten.

Laaggradige ontstekingen behandelen of voorkomen

Er zijn meerdere factoren die kunnen zorgen voor verhoogde doorlaatbaarheid van de lichaam barrières en laaggradige ontstekingen als gevolg kunnen hebben. De belangrijkste oorzaken liggen in een ongezonde levensstijl met veel stress, te weinig slaap en ongezonde voeding. Het is daarom aan te raden om stress te vermijden en regelmatig te ontspannen. Ontspanning zal ook bijdragen aan de slaapkwaliteit waardoor het lichaam beter de kans krijgt om zich te herstellen van de ontstekingen. Daarnaast is het van belang om iedere dag voldoende te bewegen. Ook gezonde voeding ontzettend belangrijk. Ongezonde bewerkte voeding is namelijk één van de grootste veroorzakers van laaggradige ontstekingen. Eet voldoende vezelrijke voeding zoals groenten, bessen en bonen. Kies voor voeding die rijk is aan omega 3, onderzoek heeft aangetoond dat omega 3-vetzuren ontstekingsremmend werken. Consumeer zo min mogelijk producten met suiker. Suiker verhoogt het insuline niveau en veroorzaakt ontstekingen.

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies