Perfect Lab microbiologist lab equipment

PH waarde

Onze darmen zijn niet alleen verantwoordelijk voor het verteren van voeding, ook vormen de darmen de eerste barrière van ons immuunsysteem. Om deze functie goed te vervullen is een goede gezondheid van de darmflora van groot belang. Darmflora is de verzamelnaam voor de vele soorten bacteriën die zich in onze darmen bevinden. Deze breken stoffen af die de darm zelf niet verteert en dragen hierdoor bij aan een goede spijsvertering. De immuuncellen in de darmflora zijn continu in gevecht met bacteriën en virussen die ons lichaam binnendringen en de darmflora leert het immuunsysteem wat wel en wat geen goede bacteriën zijn en wanneer een virus uitgeschakeld moet worden. Voor een sterk immuunsysteem is een optimale darmflora van groot belang. Van een optimale darmflora is sprake als zowel de goede als slechte bacteriën in de darmen in balans zijn. De pH-waarde in onze darmen geeft een goede indruk van de balans in onze darmflora en daarmee onze weerstand.

Een goede zuurtegraad voor een gezonde darmflora

De juiste zuurtegraad in de darmen is van belang voor het in stand houden van een gezonde darmflora. De pH-waarde is de maatstaf voor de zuurgraad in de darmen en kan eenvoudig worden bepaald door een ontlastingsonderzoek.

Een optimale darmflora zorgt voor een lage pH-waarde in de darmen. Hoe lager de pH- waarde is, hoe zuurder de omgeving is. Bij een lage pH-waarde en dus zure omgeving kunnen schadelijke bacteriën minder goed overleven. Een hoge pH-waarde zorgt er juist voor dat de schadelijke bacteriën kunnen groeien en de goede darmbacteriën minder goed overleven. Naast pH-waarde geven ook het aantonen van de markers secretoir IgA, calprotectine en beta-defensine-2 bij een ontlastingsonderzoek een goede indruk van de weerstand in de darmen maar ook van de aan- of afwezigheid van ontstekingen en infecties.

Secretoir IgA (sIgA)

In ons lichaam spelen immunoglobulinen een belangrijke rol bij het beschermen van het lichaam tegen verschillende organismen. Immunoglobuline A (IgA) beschermt tegen bacteriën, parasieten en virussen en circuleert in het bloed. Secretoir IgA (sIgA) verdedigt de slijmvliezen dat ervoor zorgt dat lichaamsvreemde stoffen het lichaam niet kunnen binnendringen en stimuleert daarnaast de groei en hechting van goede bacteriën in de darmen. Het juiste gehalte aan sIgA in de darmen duidt op een goede weerstand. Het immuunsysteem wordt bij contact met bacteriële stoffen aangezet tot vorming van extra sIgA. Wanneer sprake is van een verhoging van de sIgA waarde, dan duidt dit op een ‘lekkende darm’ oftewel een verhoogd toelaatbaarheid van het darmslijmvlies of op een infectie.


Calprotectine
Calprotectine is een marker die ontstekingen kan aantonen in de darmwand of maag. Calprotectine heeft een bacterieremmende werking en wordt door witte bloedlichaampjes uitgescheiden. Bij een ontsteking vindt een toename daarvan plaats en dit is in de ontlasting aan te tonen. Een voorbeeld waarbij het calprotectine verhoogd is, is bij langdurig gebruik van bepaalde pijnstillers maar ook in geval van chronische darmontstekingsziekten.


Beta-defensine-2
Beta-defensine-2 is een ontstekingsremmende stof die vrijkomt wanneer sprake is van een
infectie. De stof wordt geproduceerd door het slijmvlies van de dikke darm. Bij een toename
of verhoogd gehalte aan Beta-defensine-2 duidt dit op een aandoening van de dikke darm.
Ook is Beta-defensine-2 verhoogd bij besmetting door de parasiet Dientamoeba fragilis.

Doe de vitamine check

Weet wat je lichaam echt nodig heeft, doe nu de vitamine check en leer meer over wat er bij jouw leefstijl past. Meten is weten en voorkomen is beter dan genezen.

Telefonisch consult + supplement advies