fbpx
 

Prikkelbaar darmsyndroom

perfect lab prikkelbaar darm syndroom
Je lichaam is constant onderhevig aan allerlei stress en verstorende factoren. Wij kunnen in het bloed en de ontlasting indicatoren waarnemen die als waarschuwing kunnen worden gezien. Hoe sneller je een risico of afwijking opspoort, hoe groter de kans is dat je deze met simpele aanpassingen kunt oplossen.
perfect lab prikkelbaar darm syndroom

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is een verstoring binnen de functionaliteit van de darmen waarbij de darmspieren te snel of juist te langzaam samentrekken. Het te snel samentrekken van de darmen noemen we spasmen en het prikkelbare darm syndroom wordt dan ook wel spastische darm genoemd. Het prikkelbare darm syndroom is een veelvoorkomende aandoening en kan ontzettend vervelende klachten met zich meebrengen. Zo’n 5 tot 15% van alle Nederlanders heeft hier last van. De aandoening komt vooral voor bij mensen in de leeftijdscategorie van 15 tot 65 jaar en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Hoe ontstaat het prikkelbare darmsyndroom?

De exacte oorzaak van het prikkelbaar darmsyndroom is niet precies bekend. Wel wordt er in de medische wereld veel onderzoek gedaan naar de oorzaken hiervan en is de kennis over PDS steeds meer toegenomen. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat PDS ontstaat door een verstoring tussen de hersenen en darmen welke met elkaar in verbinding staan. De communicatie tussen beide verloopt via het zenuwstelsel. Een verstoring kan ervoor zorgen dat de darmen te sterke signalen naar de hersenen sturen en andersom, wat leidt tot hevige pijnprikkels en andere symptomen. PDS kan ook ontstaan door een beschadiging van de darmwand na een ontsteking of infectie waardoor de samenstelling van de darmbacteriën oftewel het microbioom uit balans raken en dit diverse PDS klachten veroorzaakt. Oorzaken van een verstoord microbioom kunnen naast beschadiging van de darmwand ook zijn een infectie of ziekte, bepaalde vormen van medicatie, behandeling van een ziekte door middel van een operatie of bestraling en ook voeding heeft invloed op het microbioom. Als laatste speelt ook mogelijk erfelijkheid een rol bij PDS.

Prikkelbare darm syndroom symptomen

Er zijn verschillende symptomen die horen bij een prikkelbare darm syndroom. De klachten kunnen verschillen per persoon en ook kunnen perioden met en zonder klachten elkaar afwisselen. Het meest kenmerkende symptoom zijn buikpijn en/of buikkrampen op wisselende plekken in de buik. Andere veel voorkomende symptomen zijn een opgezette buik, gasvorming, winderigheid, een opgeblazen gevoel en verstopping en/of diarree. Ook vermoeidheid kan een symptoom van PDS zijn. Heb jij last van één van de bovengenoemde klachten? Met de Darm Health Check van Perfect Lab krijg je inzicht in jouw darmgezondheid!

Wil jij een vrijblijvend consult over welk onderzoek jij nodig hebt?

Wij begrijpen dat je wellicht eerst meer informatie en advies wilt ontvangen voordat jij besluit een bloed- of darmonderzoek te laten uitvoeren. Daarom bieden we je de mogelijkheid om een gratis consult aan te vragen. Vul het onderstaande formulier in en wij nemen contact met je op om een belafspraak in te plannen. Tijdens dit gesprek zullen onze deskundige adviseurs al je vragen beantwoorden en je begeleiden bij het maken van de juiste keuze voor je persoonlijke situatie.

Blog

Vorige
Volgende